Kent Haberleri

İzmir'e kurulacak Katı Atık Bertaraf Tesisi yeniden tartışma yarattı!

Aziz Kocaoğlu, Hükümeti suçlayıp, “İzmir’e gareziniz mi var” diyor. Ancak üçüncü başkanlık döneminde, hala çöp tesisinin yerinin tartışılması “mızrak çuvala sığmıyor” dedirtiyor

İzmir'in kangren olan sorunlarının çözülememesini sürekli "Hükümet engelliyor da ondan" argümanıyla izah eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önceki gün Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçleriyle ilgili Bakanlıkları suçladı ve "İzmir'e gareziniz mi var" diyerek, yeni tartışmanın fitilini ateşledi. Ancak İzmir'in çöplerinin vahşi yöntemle depolandığı Harmandalı'daki tesisin ömrünü çoktan doldurmuş olmasına ve kentin modern katı atık bertaraf tesislerine ihtiyaç duymasına rağmen, hala yer tartışması yapılyor. Kocaoğlu, 2004 yılında Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. Üç dönemdir bu görevi yürütüyor. Çöp depolama alanlarının tespiti ve inşası belediye başkanlarının öncelikli olarak ele alması gereken hayati konular. Ancak İzmir'de yeni çöp tesisinin yapılmasına ilişkin somut adımlar 2013 yılında atıldı. Üç yıldır da "neresi olacak" diye tartışılıyor. Bu tablo, "ÇED raporu verildi-verilmedi" tartışmalarının ötesindeki bir yerel yönetim sorununu açıkça ortaya koyuyor.


ODANIN RAPORU OKU BARİ

Kocaoğlu'nun, Bakanlıkları suçlayan açıklamalarına cevap veren AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, bunca yıldır doğru düzgün bir yer bulunamadığını belirterek, "Uzun zamandan beri her şeyde süreci Hükümet mi yönetti? Belediye başkanı sadece Hükümeti suçlayarak, devletin kurumlarını hedef göstererek ne yapmaya çalışıyor anlayabilmiş değilim" dedi. Sorunun ön yargılarla değil, bilimsel yöntemlerle çözülmesi gerektiğini vurgulayan Delican, şunları söyledi: 'Orman Bakanlığı raporu verdi-vermedi demeden önce Jeoloji Mühendisleri Odasının raporunu okusun. Yer altı suları ile ilgili değerlendirmesini okusun.Yaramaz çocuk gibi mızmızlanmak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na yakışmıyor. Sorunu çözmek için irade ortaya koymalı. Devletin İzmirli hemşehrilerimize ne gibi garezi olabilir? Bu düşmanlaştırmanın, ötekileştirmenin ne katkısı var? Nereye varmak istiyor? Bu sözü kullanacak kadar alçalması kendisine hiç yakışmıyor."


ALAN MUHAFAZA ORMANI

Orman ve Su İşler Bakanlığınca yapılan açıklamada da İzmir Büyükşehir Belediyesince Yamanlar'da yapılmak istenen Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisine, bölgenin "muhafaza ormanı içinde kalması" nedeniyle olumsuz rapor verildiği bildirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının Yamanlar'da kurmayı planladığı tesis için ÇED aşamasında Orman Genel Müdürlüğüne görüş sorulduğunun belirtildiği açıklamada, sahanın tamamına yakınının Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edildiği kaydedilerek, şunlar belirtildi: "Bölge Müdürlüğümüzce muhafaza ormanı içinde kalması sebebiyle olumsuz rapor yapılmıştır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına olumsuz görüş bildirilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın Orman Genel Müdürlüğü tarafından görüşünün tekrar değerlendirilmesi maksatlı talebi bulunmaktadır." Öte yandan Menderes ilçesinde Çakaltepe ve Palamutarası mahalleleri civarında ayrı bir tesis için ön izin talebinin bulunduğu belirtilerek, şöyle denildi: "İzin talebi, inceleme ve değerlendirme safhasında olup Menderes Belediye Başkanlığının ve Çakaltepe Mahallesi'nin yörede katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi kurulmasını istemedikleri yönünde kamuoyunda haberler yer almaktadır. Söz konusu talepler Bakanlığımızca yukarıda bahsedilen sebeplerle olumsuz değerlendirildiğinden alternatif saha araştırılmıştır. Belirlenen alternatif sahalar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına bildirilmiştir."



Sabah 




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Katı atık bertaraf tesisi kuramayan ve İzmir Körfezi’ni temizleyemeyen Başkan Kocaoğlu vaatleri arasındaki iki stadı yapamadığı gibi hükümetin stat projelerine de engel oldu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, yerel seçimler öncesi verdiği sözlerin en önemlilerini yerine getirmemesi tepki topluyor. Kentin kronik sorunlarına yıllardır çözüm bulamayan Kocaoğlu'nun hayata geçirilemeyen yatırımlarda topu Ankara'ya atması da artık inandırıcı olmuyor.


HALA YÜZEMEDİK

Kocaoğlu'nun yerine getiremediği sözleri arasında birinci sırada çöp tesisi sorunu yer alıyor. 2004'ten bu yana görevde olmasına rağmen çöp tesisi için uygun bir yer bulamayan Kocaoğlu, 2014 yerel seçimleri öncesinde de katı atık bertaraf tesisi yapılacağını vaat etti. Kocaoğlu, seçim bildirgesinde, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çevre yatırımları yeni dönemde de hız kesmeden devam edecek. Bu amaç doğrultusunda evsel atıkları enerjiye dönüştürecek katı atık bertaraf tesisleri kurulacak. Atık suların arıtılarak kentsel hizmetlerde ve sulamada kullanılması sağlanacak. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nden elde edilen nihai ürün ekonomik kazanca dönüştürülecek" ifadelerine yer verdi ve Yamanlar'ı adres olarak gösterdi. Ancak bu bölge için önce Jeoloji Mühendisleri Odası, ardından da açılan mahkemede bilirkişiler olumsuz rapor verdi. Son olarak da bu alanın 'muhafaza ormanı' olması nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü ÇED konusunda olumsuz rapor verdi. Ayrıca çöp tesisiyle ilgili ÇED belgelerinin eksik olduğu da ortaya çıktı. 12 yıldır çöp için alan bulamayan Kocaoğlu, bu gelişmeler sonrası Ankara'yı suçlamayı tercih etti. Aziz Kocaoğlu'nun çözemediği diğer konu ise İzmir Körfezi'nin temizlenmesi oldu. Kocaoğlu, 2014 seçim vaatleri içinde "Körfez'de yüzeceğiz" başlığıyla bu konuyu ele aldı. Bu konuda Büyükşehir, ÇED başvurusu yaptı. Ancak geçtiğimiz günlerde en yetkili isim Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Körfez ÇED'i konusunda gerekli olan iki bilimsel belgenin hala Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine sunulmadığını açıkladı. Buna rağmen Başkan Kocaoğlu, yine Bakanlığı, projeyi geciktirmekle suçladı.


YAPAMADI, ENGEL OLDU

Kocaoğlu, son iki seçimde İzmir'e iki yeni stat yapma sözü verdi. Ancak bu konuda da somut adım atılamadı. Son seçim vaadinde, "İzmir'e uluslararası standartlarda iki yeni stat kazandırılacak. Örnekköy'de ve Uzundere'de içinde sosyal tesisleri, antrenman sahaları, spor salonu, tenis kortları, açık hava voleybol ve basketbol sahaları, yüzme havuzu, donatı alanları yer alan 25 bin kişilik stat ve spor kompleksi yapılarak spor altyapısı zenginleştirilecek" denildi. Kocaoğlu, statları yapamadığı gibi hükümetin yapacağı Karşıyaka ve Göztepe statları için de dava açtı ve stat inşaatlarını durdurdu. Bu süreçte Kocaoğlu, Doğanlar Stadı ve Tire Arena statları için çalışmalar yürüttü. Ancak bu statların kentin ihtiyacını karşılayacak nitelikte olmadığı belirtildi. Kocaoğlu, kentin en büyük sorunlarından trafik konusunda da bildirgeye bir madde eklemişti. "Alsancak trafiği tünelle aşılacak" diyen Kocaoğlu, Talatpaşa, Şair Eşref ve Ziya Gökalp bulvarlarının bağlandığı Vahap Özaltay Meydanı ile Havagazı Fabrikası arası güzergahta, 2 gidiş 2 geliş olacak şekilde gerçekleştirilecek aç kapa tünel çalışması ile kentin en sorunlu kavşak ve güzergahına çözüm getirilecek ve bu bölge yer üstü çalışmasıyla birlikte üstünden sadece tramvayın geçeceği bir yaya bölgesi niteliğine kavuşturulacak" dedi. Ancak trafik sorunu da çözüme kavuşmadı. 8 bölgede kentsel dönüşüm sözü veren Kocaoğlu'nun bu konuda da somut adım atmaması dikkat çekti.


NE ZAMAN İSTERSEN GEL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, ÇED zirvesi çağrısı için "Ne zaman isterse gelsin, görüşelim" dedi. Binali Yıldırım, Aziz Kocaoğlu'nun, Kuzey Bölgesi Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi ile Körfez ÇED'i için istediği zirveye olumlu yanıt verdi. Yıldırım, "İzmir'in sorunu çok. Hükümet olarak yerel yönetimlere parti ayrımı yapmaksızın destek veriyoruz. Bu bizim hizmet anlayışımız. Başkan Aziz Kocaoğlu'nu Ankara'ya bekliyorum. Kapım her zaman olduğu gibi yine açık. Ne zaman isterse gelsin, görüşelim. Sorunun bir parçası olmadığımız gibi çözümünden yanayız. Konu, İzmir olunca da çözümü hızlandırmak için ekstra çaba gösteririz. Amacımız bağcı dövmek değil üzüm yemek" dedi.


Sabah