Turizm

İzmir'e mart ayında 36 bin 511 turist geldi!

Turizmci Dilek Araç, benzer konumdaki Portekiz'in Fatima kasabası 9 milyon turist çekerken Selçuk'taki Meryem Ana Evi'nin yılda 1 milyon turist bile çekmediğini belirterek seferberlik çağrısında bulundu.

Turizmde 2014 yılına kan kaybıyla başlayan İzmir, gözünü "inanç" turizmine çevirdi. Turizmci Dilek Araç, benzer konumdaki Portekiz'in Fatima kasabası 9 milyon turist çekerken Selçuk'taki Meryem Ana Evi'nin yılda 1 milyon turist bile çekmediğini belirterek seferberlik çağrısında bulundu. İnanç turizmi için "İnancın renkleri İzmir sizi çağırıyor" adıyla proje geliştiren ve KOSGEB'ten yüzde 50 hibe desteği alan Araç, "İnanılmaz değerlere sahibiz. Her yıl 1 milyar dolar kazanabileceğimiz inanç turizminde mutlaka atağa geçmeliyiz" dedi. 


Senaryo bile yazdı

Tanıtım için bir süre önce "Efesli Meryem" adıyla senaryolaştırdıkları bir filmde ünlü Hollywood yıldızı Angelina Jolie'nin oynamasını önerdiklerini, bunun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da dikkatini çektiğini söyleyen Araç, "Başrolünde dünyaca ünlü yıldızın oynadığı bir film çekilse tüm dünya Meryem Ana Evi'ne akın eder. Bu amaçla bir çalışma yapıp sinemadan anlamayan biri olarak oturup senaryo bile yazdım. Bakanlık yetkilileri de ilgilendi, hatta yapımcı belgemizin olup olmadığını sordular. Bizim turizmci olduğumuzu öğrenince onlar da şaşırdı. Bizim böyle üst düzey tanıtımlara ihtiyacımız var" dedi.

19 yıldır, sahibi olduğu seyahat acentesiyle turizm sektöründe yer alan Dilek Araç, İzmir'in özellikle Meryem Ana Evi ile inanç turizminin kalbi konumunda olduğuna dikkat çekerek kentin bundan pay alması için harekete geçmesi gerektiğini söyledi. 


Her 1 milyar dolar kayıp

Dünyada inanç turizmine ev sahipliği yapan diğer ülkelerin yılda 8-10 milyon turist ağırladığını söyleyen Di-Ar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Araç, "Biz de yılda 10 milyon turist ağırlayabiliriz, bunun için herkes taşın altına elini koysun. Meryem Ana Evi ortalama 700 bin ziyaretçi ağırlıyor, bunu artırmalıyız. Yoksa bu turizmden her yıl kazanacağımız 1 milyar doları kaybetmeye devam ederiz" dedi. ŞAFAK İNCE 


Yüzde 20'lik düşüş

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre İzmir, yeni yıla yüzde 20'lik bir düşüşle başladı. Geçen yıl Mart ayında kente 46 bin 41 turist geldi, bu yıl ise aynı dönemde 36 bin 511 turist ağırladık. Ocak-Mart döneminde İzmir'e gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre sadece 356 kişi artarak 88 bin 156 oldu.


Gönüllü Evliya Çelebi

İnanç turizmi için kısa süre önce "İnancın renkleri İzmir sizi çağırıyor" adıyla proje geliştiren ve KOSGEB'ten yüzde 50 hibe desteği alan Araç, kentin yurtdışı fuarlarında tanıtımını bizzat üstlendi. "Gönüllü Evliya Çelebi" olarak yola çıkan Araç, 10 ay boyunca Almanya, İspanya, ABD, Kanada, Rusya'da düzenlenen dünyanın en önemli inanç turizmi fuarlarına katılarak Selçuk'taki 'Meryem Ana Evi ve Efes Antik Kenti hakkında sektöre bilgi verdi, İzmir'in turizm rotalarında yer alması için çaba harcadı.


Neler yapılabilir

İzmir'in inanç turizminde mutlaka atağa geçmesi gerektiğini söyleyen Araç, "Eğer Meryem Ana Evi turlarının içine İzmir'de iki gün konaklama ekleyebilirsek şehrin çehresi tamamen değişir. Kente gelen turist sayısındaki artışla turizmden aldığımız pay da artar. Bunun için inanç turizmini anlatan internet siteleri hazırlanmalı. Bu tür önemli ziyaret merkezlerin çevre düzenlenmesi, ulaşım, aydınlatmaları iyileştirilmeli, tanıtım artırılmalı" dedi.


1961'de hac yeri oldu 

Meryem Ana Evi, İzmir Selçuk'taki Bülbüldağı'nda İsa'nın annesi Meryem'in son yıllarını St. Jean (Yuhanna) ile birlikte geçirdiğine inanılan kilise. Hıristiyanlar için hac yeri. Efes Antik Kenti'nin üst kapısının yanından geçilerek çıkılır. Burada hastalara şifa aranır, adaklar adanır. 1961 yılında Papa Johannes tarafından hac yeri olarak ilan edildi. Hristiyanlar arasında "Panaya Kapulu" olarak bilinen Meryem Ana Evi bugüne kadar 1967'de Papa VI. Paul, 1979'da Papa II. John Paul ve 2006 yılında da XVI. Papa Benedict tarafından ziyaret edildi. Meryem Ana Evi ayrıca birçok Müslüman tarafından dua etmek ve dilekte bulunmak için ziyaret ediliyor. 



Yeni Asır