Sektörel

İzmir'e yap-işlet-devret modeliyle teknokent kurulacak

İzmir Teknokent Projesi'nin, yap-işlet-devret modeliyle kurulması benimseniyor

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) kampüsü içinde 218 hektar alanda 4 milyar dolar yatırımla kurulması planlanan ve 20 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen "Teknokent Projesi" ile ilgili Fransız Şirketi CICOM ile üniversite arasında görüşmelerin devam ettiği bildirildi.

Projenin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yürüten Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, AA muhabirine, Teknokent Projesi'nin, yap-işlet-devret modeliyle kurulmasının benimsendiğini belirtti.

İşletici olması planlanan Fransız CICOM International şirketinin Teknokent Projesi'ni bu modelle hayata geçireceğini ve 35 yıl sonra İYTE'ye devredeceğini ifade eden Elmasoğlu, projenin, genç nüfus ve özellikle üniversite öğrencilerinin geleceği açısından önem arz ettiğini bildirdi.

Fransız şirketi ile Üniversite arasında görüşmelerin devam ettiğini, her iki tarafın da karşılıklı yazışmalar yaparak görüş alış verişinde bulunduğunu ifade eden Elmasoğlu, "Üniversite yönetimi Fransız şirketine görüşünü bildiren bir yazı gönderdi. Bu yazıya karşılık şirket de karşı bir yazı gönderdi. Her iki taraf da, aradaki pürüzleri çözmüş durumda. Önümüzdeki günlerde üniversite ve şirket yetkilileri bir araya gelip, yüz yüze görüşmeler yaparak mutabakat sağlayacak" dedi.

Elmasoğlu, Teknokent ile İzmir'in teknoloji ile yoğrulan bir kent haline geleceğini, Teknokent çerçevesinde bir "kuluçka merkezi"nin kurulacağını ve farklı yaşlardaki genç nüfusun bu kuluçka merkezinde iş hayatına hazırlanacağını ifade etti.

Elmasoğlu, şu bilgileri verdi:
"Kuluçka merkezi sayesinde insan kaynağını bölgemizde tutabiliriz. Bürokrasi ile ilgili işlemler bittiğinde Kuluçka merkezi bir örnek olacaktır. Beyin gücünün ihracatı önemlidir. Teknoloji hızla büyüyor. Bu anlamda fikri temelleri ortaya çıkartıp, Ar-Ge ile geliştirip, fikir bazında sanal ortamda ihraç edebilecek düzeye getirmek önemlidir. Burada imalat yoktur. Bu sistematiği akıllı yönetebilirsek, yabancı sermaye girişini de hızlandırabiliriz. Bu projeyle İzmir, teknoloji geliştirme vadisi olacaktır."

Elmasoğlu, Urla'da bulunan Yüksek Teknoloji Enstitüsü içinde yer alan alanda yapılması planlanan Teknokent Projesi'nin hiçbir kişinin veya kurumun değil, İzmir'in projesi olduğunu, proje için resmi-sivil her kurumun çaba harcaması gerektiğini anlattı.

Fransız CICOM International şirketinin, İzmir'in hem coğrafi konumu, hem iklimi, hem de eğitimli nüfusu barındırması nedeniyle böyle bir yatırıma giriştiğine işaret eden Elmasoğlu, İzmir'in bilişimle kalkınacağını savundu.

Elmasoğlu, Teknokent'in sadece Ege Bölgesi için değil, Türkiye için çok önemli bir lokomotif olacağını, projenin Türkiye'de bir başka benzerinin bulunmadığını ve İzmir'e "sınıf atlatacağını" ifade etti.

Elmasoğlu, "İzmir'e yakışan bu projenin bir an önce hayata geçirilebilmesinden yanayız. Bunun için her türlü girişimi sabırla ve inancımızı kaybetmeden yürütüyoruz" dedi.
AA