03 / 05 / 2024

İzmir'in 2.5 yıllık deprem çalışması tamam: Yeni fay hattı tespit edildi!

İzmir'in 2.5 yıllık deprem çalışması tamam: Yeni fay hattı tespit edildi!

Doç. Dr. Ökmen Sümer, 30 Ekim 2020 tarihindeki Sisam Depremi'nden en çok etkilenen Bornova Havzası'nda birçok üniversiteden bilim insanın katılımıyla 2,5 senedir sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi ve yeni fay hattına dikkat çekti. İşte o açıklama...



Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020'de yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından çok sayıda bina yıkıldı ve hasar gördü. Söz konusu depremde 117 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda vatandaş da yaralandı. 

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi önderliğinde 8 üniversiteden yaklaşık 30 kadar bilim insanı, depremin İzmir'de neden olduğu hasarın yer bilimsel nedenlerini araştırdı. Şehire 75 kilometre uzakta meydana gelen depremin neden daha yakındaki yerler yerine Bornova Havzası'nı daha çok etkilediğine ilişkin araştırma yapıldı. 

İzmir in 2.5 yıllık deprem çalışması tamam: Yeni fay hattı tespit edildi!

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre;  İzmir  Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sümer, daha önce yapılmış bilimsel çalışmalarla durumu anlamaya çalıştıklarına, Bornova Havzası denilen İzmir Fayı ile ve Bornova Fayı ile sınırlanmış olan Doğu-Batı uzanımlı çöküntü alanındaki yer bilimsel verilerin yetersiz olduğuna vurgu yaptı. 

Sümer, daha önce yapılan bütün literatürdeki çalışmaların,, buradaki deformasyonun yani depremin oluşturduğu etknin anlaşılmasında yeterli olmadığının altını çizdi ve bu nedenle Depremden sonra TÜBİTAK'ın çağrısıyla Dokuz Eylül Üniversitesi olarak harekete geçtiklerini dile getirdi. 

Dümer, konuya ilişkin "Bölgede olduğumuz için bunun sorumluluğunu da alarak hızlıca proje geliştirdik. 6 ay içinde bu proje çıktı. Yaklaşık 2,5 yıldan beri çalışıyoruz. Projenin sonuçlarını geçtiğimiz hafta TÜBİTAK'a yükledik. Bu yer bilimsel veriler havzaya uzak ya da yakın konumlu farklı faylarda meydana gelebilecek deprem senaryolarıyla bilgisayarlar üzerinde simülasyonlara tabi tutulacak" açıklamasında bulundu. 

İzmir in 2.5 yıllık deprem çalışması tamam: Yeni fay hattı tespit edildi!

Doç. Dr. Ökmen Sümer, İzmir Fayı'nın ve Bornova Fayı'nın havza içerisindeki bazı parçalarıyla ilgili veriler yakaladıklarını, "Özellikle güneyden gelen Tuzla Fayı'nın ya da Orhanlı Fay Zonu dediğimiz yapısal süreksizliğin havza içerisinde, havzanın altında bazı kolları olabileceğini belirledik denebilir. Bu proje öncesi havzanın derininde ne olduğu bilinmiyordu. Dünyada belki de böyle bir metropol alanında 8 kilometreye ulaşan uzunlukta sismik yansıma kesitini ilk defa yaptık ve hem havzanın altında neler olduğunu gördük hem röntgenini çektik" diye konuştu. 

"Daha önce espit edilmemiş fayları tespit ettik. Bu faylar doğrudan tehlikelidir, deprem meydana getirir anlamına gelmiyor. Ancak gelecekte oluşabilecek bir depremde, bu fayların ne etkileri olacağının da mutlaka sayısal verileriyle belirlememiz gerekiyor" ifadelerini kullanan Sümer, Sisam Depremi'nin Bornova Havzası'nda etkili olması hakkında da bilgi verdi. 

Sümer, "Havzanın geometrisi kıyı kesimlerine doğru derinleşiyor. Burada havza dolgusunda farklı türde çökeltiler var. Bunlardan özellikle depremde farklı davranış gösteren bölümler kıyı kesimlerinde ve sığ derinliklerde bulunuyor. Kıyıya doğru gerek havza dolgusu kalınlığının artması gerekse kötü zemin özellikleri burada deprem dalgalarının daha fazla etkili olmasını sağlamış. Bu nedenle havzanın daha çok batı bölgeleri etkilenmiş" ifadelerini kullandı ve ön sonuçların bunu etkileyebileceğinin altını çizdi. 

Doç. Dr. Sümer, söz konusu açıklamasını "Özellikle fayla kontrol edilen havzalar için ilk kez bu kapsamda ve boyutta uygulanan bu projeye benzer bilimsel çalışmaların mutlaka yapılması gerektiğini söyleyerek, Mutlaka önce havza bazında multidisipliner bir perspektifte tüm yer bilimsel özelliklerinin çıkartılması gerekiyor. Sonra mikro bölgeleme sonra kentsel dönüşümdeki mühendislik parametrelerinin yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Bütünü görmeden detaya inmeye çalışmak, bizi zamansal açıdan geriye götürebilir. Bu çok çok önemli" diyerek tamamladı. 

Depremde yatay mimari yapıları korumaz! Yıkılmayan binalar için zemine uygun bina tasarımı gerek!

En düşük emekli maaşına yüzde 30 zam... SGK uzmanından çarpıcı açıklama! 

Aile destek ödemeleri bugün hesaplara yatacak! Bakan Göktaş duyurdu! Hesaplarınızı kontrol edin


 


Geri Dön