Kent Haberleri

İzmir’in 5 yıllık yol haritası hazır!

Planda 9 sektörde belirlenen 257 projenin hayata geçmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 10.9 milyar liralık harcama yapması öngörüldü. ESHOT ve İZSU projeleri ile birlikte bu tutarın 20 milyar lirayı aşması bekleniyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarına yön verecek 2015 - 2019 Stratejik Planı, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylandı.


 Planda 9 sektörde belirlenen 257 projenin hayata geçmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 10.9 milyar liralık harcama yapması öngörüldü. ESHOT ve İZSU projeleri ile birlikte bu tutarın 20 milyar lirayı aşması bekleniyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayı meclis toplantısı üçüncü birleşiminde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2015 – 2019 dönemi için hazırlamış olduğu “Stratejik Plan” görüşülerek kabul edildi. 9 sektöre ilişkin 257 projenin yer aldığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’nda, kentte hayata geçirilecek projeler ve hedefler yer aldı ve bu hedeflere ulaşmak için 10.9 milyar liralık bütçe öngörüldü. Planlanan harcamaların sektöre göre dağılımında 2 milyar 493 milyon lira ile ulaşım birinci, kentsel altyapı ise 2 milyar 88 milyon liralık yatırımla ikinci sırayı aldı.  1 milyar 394 milyon liralık harcama ile yönetişim üçüncü, 1 milyar 130 milyon liralık harcama ile kentsel koruma ve planlama dördüncü sırada yer alırken, bunları sırasıyla çevre yönetimi, sosyal dayanışma ve sağlık, afet yönetimi ve güvenlik, kültür, sanat ve spor, turizm ve yerel ekonomi sektörleri izledi. İZSU ve ESHOT’un planlanan harcama verileriyle birlikte, önümüzdeki 5 yıllık süreç içinde öngörülen toplam harcamanın 20 milyar TL’yi aşacağı belirtildi. 


İzmir’in vizyon projeleri


Stratejik planda yer alan projeleri tanıtan sunumun ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP Grup Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, 2015- 2019 Stratejik Planı'nın katılımcı bir anlayışla hazırlandığını ve kurumun 3. stratejik planı olduğunu belirterek şunları söyledi:


“İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce hazırlanan stratejik plan doğrultusunda kente 4.8 milyar para harcanmıştı. Yeni dönemde hayata geçirilecek projeler için 10.9 milyar lira harcanacak. 9 sektörde yer alan 257 projemiz içerisinde Gaziemir Yeni Fuar Kompleksi, Sosyal Yaşam Kampusü, İzmir Banliyö Sistemi'nin geliştirilmesi, tramvay hatları, yeni iskeleler, marinalar, mevcut iskelelerin geliştirilmesi,  yaya alt ve üst geçitleri, spor kompleksleri, Doğal Yaşam Parkı’nın ikinci bölümünde yer alacak Akdeniz Akvaryumu ve Zooloji Müzesi ile gemilerden atık alma projeleri öne çıkanlar arasında.  19 ilçede hizmet binaları yapacağız. İzmir tarihinin meydana çıkarılması çalışmaları devam edecek. Kenti ileriye taşıyacak projelerle İzmir'in yurt içi ve yurt dışında tanınırlığını artıracağız. Stratejik plana bakarak bir başkanın dünyaya bakışını,  kentine bakışını anlayabilirsiniz. Geçen dönemde harcadığımız 5 milyara yakın paranın nereye gittiğine bakarsanız toplum menfaati ortaya çıkar.  Bu, kentin daha iyiye gitmesi, gelişmesi ve daha huzurlu olması içindir. 10.9 milyar lira da aynı amaçla İzmir'in huzuru ve refahı için harcanacaktır. Başkanımızın başarılı olacağına inanıyorum.” 


“Dilediğim adama ihale vermiyorum”


AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan’ın stratejik planda yer alan kentsel dönüşüm projelerine ilişkin, “Sizin kentsel dönüşüm binanız var mı? Kolaycılığı seçerek Uzundere’de konut satın aldınız” sözlerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümde uzlaşmayı ve gönül rızasını tercih ettiklerini belirtti. Bugün çıkan yasalar yüzünden kentsel dönüşüm alanında Türkiye’de uygulanabilen tek bir projenin bile olmadığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, “Olmaz, olamaz da. Çünkü bu kanun tapuya müdahale etmektedir. Tapuyu, mülkiyeti ortadan kaldırmaktadır. Sadece ve sadece Caddebostan ve Bağdat Caddesi gibi tek tek gayri menkullerde,  rantı çok yüksek olan yerlerde uygulama yapılmıştır. Fikirtepe iflas etmiştir. Biz İzmir’de uzlaşmayı tercih ediyoruz. Biz vatandaşın gayrimenkulünü gasp etmek istemiyoruz.  Bu yasa bu şekilde yürürlükte olduğu müddetçe, biz bu yasayı kullanmayacağız. Uzlaşma ve gönül rızası ile yapabildiğimizi yapacağız” diye konuştu.  Yatırımların geciktiğine yönelik eleştirilere de yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “Ben diğer kentlerde olduğu gibi istediğim adama ihale veremiyorum. Vermiyorum. Yasayı uyguluyorum. Ondan dolayı da gecikiyor. Biz yasalara uygun olarak hiçbir şeyi istismar etmeden, görevimizi geç de olsa yapacağız” dedi.


“İstismar edilmekten bıktım”


İzmir’de kurmayı planladıkları katı atık bertaraf tesisi ile ilgili bir soruya da yanıt veren Başkan Kocaoğlu, AK Parti Grubu’na hitaben; “Katı atık konusunda artık konuşmayacağım. Çünkü bu konuda istismar edilmekten bıktım. Bu çevre yatırımını da başlatayım, ondan sonra elinizden geleni yapın” şeklinde konuştu.


Katılımcı bir model


İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2015 – 2019 Stratejik Planı, CHP ve MHP gruplarının “kabul”, Ak Parti grubunun “red” oyuyla meclisten geçti. 


Stratejik plan çalışmaları, ilçe belediyeleri, kamu kurumları, üniversiteler, basın kuruluşları, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve vatandaşlardan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda, katılımcı bir anlayışla yürütüldü. İnternet üzerinden ve birebir görüşülerek yapılan anketlerden elde edilen sonuçlar, bu 5 yıllık yol haritasının oluşturulmasında büyük pay sahibi oldu. Stratejik plan çalışmaları 5 ay sürdü.



Yenigün