05 / 05 / 2024

İzmir'in Birgi beldesi tarihi dokusuna film ekiplerini bekliyor!

İzmir'in Birgi beldesi tarihi dokusuna film ekiplerini bekliyor!

Aydınoğulları Beyliği 'ne  başkentlik yapan, tarihi konakları ve evleriyle Batı Anadolu 'nun en iyi korunan  kenti olarak gösterilen İzmir 'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi beldesinde film ve  dizi çekilmesinin sağlanması yönünde çalışma başlatıldı      



 Aydınoğulları Beyliği 'ne  başkentlik yapan, tarihi konakları ve evleriyle Batı Anadolu 'nun en iyi korunan  kenti olarak gösterilen  İzmir  'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi beldesinde film ve  dizi çekilmesinin sağlanması yönünde çalışma başlatıldı.
                Belde Belediye Başkanı Cumhur şžener, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  film yapımcılarını beldeyi incelemek üzere davet ettiklerini kaydetti. şžener, 10  yıl önce başladıkları restorasyon çalışmalarında önemli mesafe katettiklerini, bu  yıl tamamlanacak sokak cephe iyileştirmeleriyle 200 evin daha elden  geçirileceğini, 2012 yılında beldedeki sokak ve yapıların yüzde 50 'sinin restore
 edilmiş olacağını ifade etti.
                İnanç ve tarih turizmi açısından önemli eserlere ve zenginliklere sahip  olan beldede yeni bir projeyle Dervişağa Camisi Medresesi ve şžeyh Muhiddin  Hamamı 'nın restore edileceğini, bölgede bir kültür merkezi ve etnografya müzesi  kurulacağını ifade eden şžener, Birgi 'nin bir el sanatları merkezi haline gelmesi  için de çalıştıklarını anlattı.

HEDEF KONAKLAMALI TURİZM
                Restorasyon çalışmalarıyla güzelliği ön plana çıkan kentin turizmden  istediği payı almaya başladığına dikkat çeken şžener, şu bilgileri verdi: 'Restorasyon çalışmaları sonrası günübirlik turizmde bir patlama var.
 Beldede turistlere hizmet verecek tesis sayısı da artıyor. Bundan sonraki  hedefimiz konaklamalı turizmi geliştirmek. Bunun için belediye olarak öncülük  yaptık ve tarihi bir konakta pansiyon kurduk. 60 vatandaşımız pansiyonculuk  kursuna giderek sertifikalarını aldılar. Onları destekleyerek ev pansiyonculuğunu  başlatıyoruz.'
                şžener, bölgeye turizm yatırımcılarının ilgisinin de arttığını, butik  otel, pansiyon tarzı işletmeler kurmak isteyen girişimciler bulunduğunu ancak  beldede arazi sıkıntısının bu yatırımları zorlaştırdığını ifade etti.
                Beldedeki evlerde ahşap ve taşın bir araya geldiği ender sanat eserlerine  rastlandığını, bunun iyi korunmuş olmasının da değerini artırdığını ifade eden  şžener, bu korunmuşlukta en önemli etkenin ise fakirlik olduğuna dikkat çekti. Belediye Başkanı Cumhur şžener, 'Belde halkı, geçim kaynaklarının çok  kısıtlı olması nedeniyle bu evlerini yıkıp yerine yenisini yapamadı. Ancak bu  durum şimdi bir avantaj oldu. Hedefimiz insanımızın güzel evlerinde yaşamını  devam ettirerek turizmden geçim sağlamasıdır' dedi.
                Beldenin tanıtımı için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getiren şžener,  Birgi 'nin tüm açılardan tarihin yaşandığı bir kent olması nedeniyle bir film  platosu olduğunu da kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
                'Birgi bir açık hava müzesi, doğal bir film platosu. Sahne kurmaya gerek  yok. Sokak aralarında Osmanlı kültününü dar sokaklı, cumbalı evleriyle adeta  yaşıyorsunuz. Coğrafi olarak Bozdağlar 'ın yamaçlarındayız, tarihi olarak çok  önemli bir bölgedeyiz. Film ve dizi çeken yapımcılarla görüşüyoruz. Beldeyi  incelemek üzere davet ediyoruz. Beldede çekilecek dizi ve sinema filmlerinin
 bölge turizmine büyük katkılarının olacağını düşünüyoruz.'
AA


Geri Dön