Kent Haberleri

İzmir'in en büyük sorunu çökme! Uzman isimden korkutan uyarı: Binalar yapılırken kot yükseltilmeli!

Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğünün altını çizdi ve önemli uyarılarda bulundu. İşte Yaşar'ın o açıklaması...

İzmir'de zeminin her sene 1 ile 1.5 santimetre arasında çökmesi, deniz seviyesindeki yükselişin ortalamanın üzerine çıkmasına sebep oluyor. Bu durum, Alsancak Kordon başta olmak üzere sahil şeridindeki bölgelerin gelecek senelerde sular altında kalma riskini gündeme getiriyor.

İzmir'in en büyük sorununun şehrin çökme problemi olduğuna dikkat çeken Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz seviyesinin dünyada her sene yaklaşık 2,5 ile 3 milimetre arası yükseldiğini, İzmir'de ise bu rakamın 1,5 santimetrelere geldiğini belirtti.

Söz konusu açıklamasında "Çünkü İzmir çöküyor. İzmir Basmane'den Alsancak'a kadar dolgu alanı" ifadelerine yer veren Yaşar, dolgu alanlarının, binaların ağırlığı da yüklendiği için yavaş yavaş çöktüğüne dikkat çekti. 

BİNALAR İNŞA EDİLİRKEN KOT YÜKSELTİLMELİ

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Kenti etkileyen 26-27 Kasım 2023'teki yağışlarda Alsancak'ta suyun yaklaşık 300-400 metre içeri girdiğinin altını çizdi ve bunun bir uyarı olduğunu söyledi. 

Doğan Yaşar, "Bu bir uyarı. Çünkü bir dahaki olayda daha çok su içeri girecektir. Basmane'de birkaç bin yıl önce deniz kabuklarını görüyoruz. Bir zamanlar o alan denizdi. Denizi ne kadar doldursanız doldurun, eğer önlem almazsanız deniz gelip alacağı yeri dolduracaktır" dedi ve binaların inşa edilirken kot yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

"1873 senesinde kordon boyu yapılırken, en büyük dolgu yapılırken ihale şartnamesinde; 'Maksimum gelgitin, en az 1,5 metre üzerinde olacak şekilde inşa edilecektir' ibaresi bulunur ki, ona göre yapılmıştır. 1927'de Yanık Yurt Gazetesi'nde körfezin 50 santimetre çöktüğü belirtilir. Cevat Korkut Hoca’nın İzmir Rıhtım İmtiyazı kitabında da aynı şey yazıyor. Alsancak 1 ile 1,5 santimetre arasında çöküyor" bilgilerini veren Yaşar, çöktüğü için zaten kasım ayındaki yağışlardan sonra çok fazla suyun içeri girdiğini aktardı. 

Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’in en büyük sorununun çökme olduğunu vurguladı ve "Eğer önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyu Basmane'ye kadar gelebilir. Belediyenin özellikle yer bilimcilerle oturup çökme konusunda detaylı çalışma yapması gerekiyor. 50 sene uzun vade ama çok da değil. Bir anda gelip yakalıyor" dedi. 

Kentin 50 santimetre daha çökmesi halinde ne yapılırsa yapılsın, fark etmeyeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, "Set çekmek çözüm değil. Duvar yapmanın hiçbir anlamı bulunmuyor. Kot yükselteceksiniz, çok pahalı ama tercih meselesi veya alanı yavaş yavaş terk edeceksiniz, tahliye edeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Emlakçılardan kiracılara uyarı: Zor günler sizi bekliyor! TÜFE ile kira zammı kriz getirir mi?

Merkez Bankası'ndan 200 TL açıklaması... Dolar 42, 79'dan önemli

ABD'li JP Morgan açıkladı... Altın 2500 dolar...