Kentsel Dönüşüm

İzmir'in mimarisi 3 boyutlu teknoloji ile değişecek!

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, geleceğin mimarlarının mesleki becerilerine ve araştırma olanaklarına katkı sağlamak amacıyla y-Robot: Robotic Crafts (Robotik Zanaat) Laboratuvarı'nı kurdu.

Kentsel dönüşüm sürecine giren İzmir'in kentsel mimarisine katkı sağlayacak projeler geliştiren Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, geleceğin mimarlarının mesleki becerilerine ve araştırma olanaklarına katkı sağlamak amacıyla y-Robot: Robotic Crafts (Robotik Zanaat) Laboratuvarı'nı kurdu. Robotik teknoloji ile tanışacak olan öğrenciler birbirinden farklı biçimlere ve özelliklere sahip yapıları inşa etme şansı elde edecekler. 


Mimaride yeni yöntemler 


Türkiye'de sayılı sayıda üniversitenin sahip olduğu endüstriyel robot cihazına sahip olan yRobot Laboratuvan. Viyana'da kurulan ve dünyanın önde gelen üniversiteleri ile araştırma merkezlerinin üyesi olduğu Association for Robots in Architecture'ın (Mimarlıkta Robotlar Derneği) Türkiye'deki ilk üyesi olmayı da başardı. y-Robot Laboratuvan sayesinde öğrencilerin tasarımda robot teknolojileri alanında uygulama ve araştırma yapma imkanı yakalayacaklarını belirten Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Serdar Aşut, "Günümüzde, robotik cihaz gibi teknolojiler sayesinde yapı üretme teknikleri ve araçları da değişmeye başladı. Bu sayede mimaride yeni bakış açılan ile düşünme ve geliştinne olanağı yakalıyoruz." bilgisini verdi. 


İZMİR'E 3 BOYUTLU MİMARİ


Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulan ve içinde y-Robot Laboratuvan'nı da bulunduran MakerLab Atölyesi'nin, üretmek isteyen herkese açık olduğunu söyleyen Aşut, "Buradaki hedefimiz, birçok alanda köklü dönüşümleri beraberinde getiren robot teknolojilerinin mimarlık, tasarım ve güzel sanatlar ile kesiştiği alanlarda ortaya çıkabilecek yeni durumları keşfetmek. Bu teknolojiyle kentsel dönüşüm sürecine giren İzmir'in mimarisine katkı sağlamayı da arzu ediyoruz. Kentin estetik görselliğine 3 boyutlu yorumlar kazandırarak farklı bir mimari bakış açısı geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla geleceğin mimari yapılan artacak, böylece kentin görünümü de değişmiş olacak." dedi. 


İZMİR'DE KONUT SAYILARI 


TÜİK'in son verilerine göre İzmir'de bulunan hane sayısı bir milyon 264 bin civarında. 2015 Kasım ayı verilerine göre ise İzmir'de gerçekleştirilen konut satış sayası 6 bin 522 olarak açıklandı. Bina yaşı ortalamasının 25 olduğu İzmir'de, kaçak ve çarpık yapılaşma oranı ise yüzde 60-65 düzeylerinde.


Son Dakika 


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Yaşar Üniversitesinden Robotic Crafts Laboratuvarı Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, geleceğin mimarlarının mesleki becerilerine ve araştırma olanaklarına katkı sağlamak amacıyla yRobot: Robotic Crafts (Robotik Zanaat, El Sanatları) Laboratuvarı kurdu. Türkiye'de sayılı sayıda üniversitenin sahip olduğu endüstriyel robot cihazına sahip y-Robot Laboratuvarı, Viyana'da kurulan Mimarlıkta Robotlar Derneği'nin (Association for Robots in Architecture) Türkiye'deki ilk üyesi oldu. yRobot Laboratuvarı sayesinde öğrencilerin tasarımda robot teknolojileri alanında uygulama ve araştırma yapma imkanı yakalayacaklarını belirten Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serdar Aşut, "Günümüzde, robotik cihaz gibi teknolojiler sayesinde yapı üretme teknikleri ve araçları da değişmeye başladı. Artık daha farklı biçimlere ve özelliklere sahip yapıları hayal ve inşa etme şansımız var. Bu sayede mimaride yeni bakış açıları ile düşünme ve geliştirme olanağı yakalıyoruz" bilgisini verdi. 

İzmir'e 3 boyutlu mimari imkanı İçinde yRobot Laboratuvarı'nı da bulunduran Make

rLab Atölyesi'nin üretmek isteyen herkese açık olduğunu anlatan Serdar Aşut, "Buradaki hedefimiz, robot teknolojilerinin mimarlık, tasarım ve güzel sanatlar ile kesiştiği alanlarda ortaya çıkabilecek yeni durumları keşfetmek" dedi. Serdar Aşut, kentsel dönüşüm sürecine giren İzmir'in mimarisine katkı sağlamayı da arzu ettiklerini belirterek,, "Kentin estetik görselliğine 3 boyutlu yorumlar kazandırarak farklı bir mimari bakış açısı geliştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. 


Dünya


Haber Ege Telgraf Gazetesi'nde şöyle yer aldı;



Kentsel dönüşüm sürecine giren İzmir'in mimarisine katkı sağlayacak projeler geliştiren Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, geleceğin mimarlarının mesleki becerilerine ve araştırma olanaklarına katkı sağlamak amacıyla Robotik Zanaat Laboratuvarını kurdu. Robotik teknoloji ile tanışacak olan öğrenciler, birbirinden farklı biçimlere ve özelliklere sahip yapıları inşa etme şansı elde edecekler. Laboratuvar sayesinde öğrencilerin tasarımda robot teknolojileri alanında uygulama ve araştırma yapma imkanı yakalayacaklarını belirten YÜ Öğretim Görevlisi Serdar Aşut, şu bilgileri verdi: "Günümüzde, robotik cihaz gibi teknolojiler sayesinde yapı üretme teknikleri ve araçları da değişmeye başladı. 


Artık daha farklı biçimlere ve özelliklere sahip yapıları hayal ve inşa etme şansımız var. Bu sayede mimaride yeni bakış açıları ile düşünme olanağı yakalıyoruz. Bu teknolojiyle kentsel dönüşüm sürecine giren İzmir'in mimarisine katkı sağlamayı da arzu ediyoruz. Kentin estetik görselliğine 3 boyutlu yorumlar kazandırarak farklı bir mimari bakış açısı geliştirmeyi hedefliyoruz" 


Ege Telgraf



Haber Yenigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


3 boyutlu konut portalı, gayrimenkul alıcılarının genel eğilimlerini de ortaya koyan 2015 yılı ziyaretçi verilerini açıkladı. Birçok markalı konut projesini internet üstünde 3 boyutlu görüntülerle sunan 3DKonutcom'un 2015 ziyaretçi istatistikleri, seçim sonrası inşaat sektöründeki hareketliliğin potansiyel alıcılara da yansıdığını gösterdi. Sitenin açıkladığı rakamlara göre, yıl içinde markalı konut projelerine en yoğun ilgi, seçim sonrasına denk gelen Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşti. 1.734 inşaat firması tarafından yapımı veya satışı devam eden toplam 3.999 projeyi bir arada sergileyen sitede İzmir, en çok markalı konut projesinin yer üç şehirden biri olurken, en çok ziyaret edilen şehir sayfalan içinde ikinci sırada yer aldı. 3DKonut.com ziyaretçi verilerine göre 2015'te İzmir'in en çok gezilen ilçe proje sayfalan ise Karşıyaka, Caziemir, Bornova, Bayraklı ve Urla şeklinde sıralandı. Türkiye'deki markalı konut projelerine yurt dışından en fazla ilgiyi Almanlar ve Ruslar gösterdi. 3DKonutcom'da inşaat profesyonellerinin biyografilerinin anlabldığı "Kim Kimdir?" bölümü, ziyaretçilerin hayli ilgisini çekti. Sitenin geçen yıl en çok ziyaret edilen profesyoneli NEF markasının kurucusu 1982 doğumlu Erden TİMUR oldu. Timur'u BAY İnşaat sahibi Erol Özmandıracı, Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, Dumankaya İnşaat sahibi Halit Dumankaya ve YDA İnşaat sahibi Hüseyin Arşları izledi.



Yenigün