İzmir'in raylı sistem hattı uzunluğu 465 kilometreye çıkarılacak!
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in 2030 Ulaşım Planını ilçe belediyelerinin temsilcileri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla paylaştı.
Yatırımlarına hız kesmeden devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu 2030 Ulaşım Planı’nın ilk beş sene içinde hayata geçireceği uygulamalar ilçe belediye başkan yardımcıları ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla konuşuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak’ın idaresinde tarihi Asansör binasında yapılan toplantıda toplu ulaşım, yayalaştırma ve bisiklet projeleri ön plana çıktı, sivil toplum temsilcilerinin görüşleri de alındı.
Motorsuz ulaşım projeleri dikkat çekiyor
İzmir'in 2030 Ulaşım Planı’nda özellikle motorsuz ulaşım hamleleri de dikkat çekti. Yeni bisiklet yolları ve yaya alanlarıyla zenginleştirilen plan içerisinde 15 kilometre yaya alanı öngörüldü, 215 kilometre de yaya öncelikli yol belirlendi. 30 kilometre hız limiti uygulanacak olan sokaklar belirlenerek Konak, Karşıyaka, Buca, Bornova, Balçova’da yaya öncelikli bölgeler seçildi.
2030 için hedeflenen 784 kilometrelik bisiklet yolunun önemli bir kısmı ilk beş sene içinde hayata geçirilecek. Nüfusun yüzde 42’si bisiklet yollarını kullanabilecek. Bayraklı-Alsancak arasında kesintisiz bisiklet yolu, bir bisiklet köprüsünün de yardımıyla yapılacak. 741 noktada ise yeni bisiklet parklarının yapılması hedefleniyor.
Raylı ulaşım 2,5 kat artırılıyor
Ulaşım Ana planı kapsamında mevcutta 177,7 kilometreyi bulan raylı sistem hattı 465 kilometreye çıkarılacak. 2,5 kattan daha fazla artırılacak raylı sistem hattıyla günde 4 milyon yolcu taşıma kapasitesine ulaşılmış olacak. Yapılan yeni yatırımlarla birlikte kentin raylı sistemlere erişilebilirlik oranı yüzde 42’den yüzde 72’ye çıkacak. İnşaatı süren Narlıdere hattı, Çiğli-AOSB-Katip Çelebi Tramvayı, Buca-Üçyol Metrosu ilk 5 yıl içinde tamamlanması planlanan yatırımlar arasında bulunuyor.