Kentsel Dönüşüm

İzmir'in yüzde 80'i kentsel dönüşüme uğrayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kuruluşu olan Tektaş Kentsel Dönüşüm YKB Hakan Çatalkaya, İzmir'in kentsel dönüşümde İstanbul'dan sonra ikinci sırada olduğunu söyledi İzmir'in yüzde 80'inin kentsel dönüşüme uğraması bekleniyor.

İzmir'in birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunması nedeniyle, şehrin yüzde 80'inin kentsel dönüşüme uğraması bekleniyor. Yerel seçimlerin sona ermesiyle halk, belediyelerden kentsel dönüşüm konusunda fazla mesai harcamalarını bekliyor. 

Kentsel dönüşüm konusunda Bütünşehir Belediyesi ve Valilik çalışmalarına devam ederken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili kuruluşu olan Tektaş Kentsel Dönüşüm düzenlediği basın toplantısıyla bilgilendirdi. Tektaş Yönetim Kurulu Başkam (YKB) Hakan Çatalkaya, Türkiye'de kentsel dönüşümde toplam talebin 28 bin 617 olduğunu, İstanbul'dan sonra taleplerin yoğun olduğu ikinci ilin izmir olduğunu söyledi. Bu talebin 17 bin 100'ü İstanbul'dan, 2 bin 162'si İzmir'den ve bin 74'ü Ankara'dan geliyor. 

Tektaş'ın Mart 2014'te elde ettiği verilere göre; İzmir'deki 2 bin 162 kentsel dönüşüm talebinin ağırlıklı geldiği semt Karşıyaka oldu. Karşıyaka'da 545 adet bina kentsel dönüşüm talebinde bulundu. Karşıyaka'yı 450 talep ile Buca ve 233 ile Karabağlar takip etti. izmir'de dönüşüme giren ve bir buçuk yıl önce 10'larda olan bina sayısı, şimdi 300'lere çıktı. 

Gelen talebe bakarız Çatalkaya, "izmir'de 800 bin bina var. 

Bunun 600 bini 'riskli bina' kategorisinde. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkımlar başladı. Bu güzel şehirde 600 bin binanın tamamı yaklaşık 20 yıl içinde yerini yeni binalara bırakmış olacak" dedi. Karşıyaka'da binaların artık eğik hale geldiğine dikkat çeken Hakan Çatalkaya, Bütünşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "nzasız kentsel dönüşüme hayır" demesi ve 6306 Sayılı yasaya göre dönüşümü desteklememesi üzDÖly HİZIV erine, "Biz halktan gelen talebe bakarız" dedi. Tektaş Kentsel Dönüşüm tarafından hazırlanan 12 Adımda Kentsel Dönüşüm kitapçığı A'dan Z'ye kentsel dönüşümü anlatıyor. Deprem riski ve raporu için gerekli evraklar belediyeden temin ediliyor. Deprem riski raporu için Bakanlık Lisanslı Kuruluşuna başvuruda bulunduktan sonra, Bakanlık lisanslı kuruluşu deprem risk raporunu hazırlıyor. 

Deprem risk raporu, İl Alt Yapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne veriliyor. Deprem risk raporu onayı ile bakanlık tapuya risklidir şerhini düşüyor. 

Kat maliklerinin 2/3'ü oranındaki çoğunluğu ile bina ortak karar protokolü imzalanıyor. Protokol İl Alt Yapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne sunuluyor. 

Yeni bina için belediye projeleri hazırlıyor ve belediyeden inşaat ruhsatı alınıyor. Bakanlık ile anlaşmalı bankalara kentsel dönüşüm kredisi için başvuruluyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı için İl Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne başvuru yapılıyor, seçilen müteahhit yeni binamn inşaatına başlıyor. Yapımı tamamlanan bina için belediyeden iskan alınıyor. 

Geri ödemesiz kira yardımı Çatalkaya, geri ödemesiz kira yardımının ve 100 bin TL kentsel dönüşüm kredisi avantajlarından da bahsetti. 2 yıl önce çıkartılan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun ile malikler ve kiracılar için teşviklerin bulunduğuna dikkat çeken Tektaş Yönetim Kurulu Başkam Çatalkaya, "Halkımız yeterince bilinçli değil. Bilgilendirmelerde eksiklikler var" dedi. 

İzmir'in yüzde 80'inin dönüşeceğim belirten Çatalkaya, "Bunu ne belediye, ne bakanlık ne de halk tek başına yapabilir" diye konuştu. 


Gözlem