Kent Haberleri

İzmirli depremzedelerden kentsel dönüşüm tepkisi!

30 Ekim tarihinde İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında evsiz kalan vatandaşlar kentsel dönüşüm çalışmaları sebebiyle tepkilerini dile getirdi. 

İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremin üzerinden 1 sene geçti. Evrensel'de yer alan habere göre, 117 kişinin hayatını kaybettiği bin 34 kişinin yaralandığı deprem etkileri devam ediyor. Bu süre içerisinde depremzedelere verilen sözler tutulmadığını dile getiren vatandaşlar kentsel dönüşüm çalışmaları için de yaşadıkları sıkıntılarını dile getirdi.

Depremde evi hasar gördüğü için konteyner kente yerleşen Arzu Almaç da bir yıllık süreçte hiçbir ilerleme olmadığını söyledi. Almaç, "Depremde bizim bölgemiz olan Karşıyaka’da sadece evler hasar gördü. Evlerin hepsi çok eski. Bizim kaldığımız binada çok eskiydi. Depremde hep dışarda kaldık. Artçılar sürekli devam ediyordu. Büyük bir kabustu. Depremden sonra her şey yanlış ilerliyor. Hiç kimse depremzedelerin yanında değil. Konteynerde kaldığım için kızımı babasının yanına göndermek zorunda kaldım. Her açıdan hayatımız mahvoldu. Bu konteynerden yarın öbür gün çık dediklerinde ben ne yapacağım?” diye sordu.

Depremzedeler için acil eylem planı yapılması gerektiğini söyleyen Almaç, şöyle devam etti:

“Bu ülkede istendiğinde bir gecede bir sürü yasa çıkıyor. Hemen acil bir eylem planı yapılmalıydı. Yıkılacak binaya karot testi yaptırmanın mantığını da anlamıyoruz. Karot testi yaptırmazsak edinebildiğimiz haklardan en kötüsü kentsel dönüşümden bile faydalanamayacağız. Ancak kentsel dönüşüme mecbur bırakılıyoruz. Yıkım kararı çıkmış. ‘Bu evi bir yıl içinde ya güçlendireceksin, ya da kentsele gireceksin. Yoksa ben gelip yıkacağım, yıkım parasını da senden alacağım’ diyorlar. Yani depremzede depremi yaşadığı için cezalandırılıyor. ‘Bir yıl içinde kentsel dönüşüme’ gireceksin deniliyor. Müteahit bulmak, para bulmak zor. Yıkıyorlarsa neden yıkım parası alıyorlar ki. Zaten zor durumda insanlarız.”

ÇÖZÜM BEKLİYORLAR

Konteynerde yaşamın oldukça zor olduğunu anlatan Almaç, “Burada durum çok kötü. Buradaki insanlar unutuldu gitti. Toplumsal bir olayda önce kenetleniyorlar ama daha sonra oradaki insanları çok çabuk unutuyorlar. Biz çözüm istiyoruz. Herkes üzerine düşeni yapsın artık” diye belirtti.

İzmir’in yapı stoku güvensiz mi?