İhale

İzmirli firmalar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda ihale dışı mı bırakıldı?

Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili şok bir iddiada bulundu. Nasır, Büyükşehir'in Mustafa Kemal Sahil Bulvarı taşıt altgeçidi yapımı için "açık ihale" yerine belirli istekliler arasında ihale usulünü seçerek, İzmirli firmaları ihale dışı


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili şok bir iddiada bulundu. Nasır, Büyükşehir'in Mustafa Kemal Sahil Bulvarı taşıt altgeçidi yapımı için "açık ihale" yerine belirli istekliler arasında ihale usulünü seçerek, İzmirli firmaları ihale dışı bıraktığını söyledi. Nasır, "Büyükşehir yanlıştan dönsün ve İzmir'in işini İzmirli müteahhitler yapsın" dedi.


240 milyon lira

Büyükşehir'in bu iş için "açık ihale" yöntemi uygulaması gerektiğini belirten Nasır, "Yıllardır uygulanan açık ihale yönetiminden vazgeçilerek 'belirli istekliler arasında' ihale yönteminin tercih edilmesi, İzmirli müteahhitlere yapılan çok büyük bir haksızlık" dedi. İzmirli müteahhitlerin insan kaynağı, bilgi birikimi ve her türlü altyapı anlamında yeterliliğe sahip olduğunu söyleyen Nasır, "İhale şartnamesinde ön yeterlilik başvurusu yapacak firmalardan tam puan alabilmeleri için 240 milyon liralık iş bitirme belgesi istenmesi adeta 'bu işi biz İzmirli firmalara yaptırmayacağız' anlamına geliyor. Sadece İzmir'de değil, Türkiye'de bu yeterliliğe sahip firma sayısı bir elin parmaklarını geçmez" diye konuştu.

Söz konusu ihale yönteminin uygulanabilmesi için, ihale edilen işin uzmanlık veya ileri teknoloji gerektiren bir iş olması gerektiğini kaydeden MÜFED Başkanı Necip Nasır şöyle devam etti: "Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda yapımı öngörülen işin ihalesi, bu nitelikleri taşımıyor. Dolayısıyla, bu yönetmeliğin uygulanmasıyla, İzmirli müteahhitlerin bu yarışta olması istenmiyor anlamı ortaya çıkıyor."


'Eşitlik talep ediyoruz'

"Biz her zaman ayrıcalık değil, eşit koşullarda yarışma hakkı talep ediyoruz" diyen Müteahhitler Federasyonu Başkanı NecipNasır şunları dile getirdi: "İnşaat sektörü, 200 sektör ve yaklaşık 5 bin kalem malzemeyle ekonominin yanı sıra istihdama katkısı nedeniyle sosyal bir boyut taşıyor. İzmir'de sektör yerel yönetimlerce de desteklenmeli."


"Kalıcı eserler bırakmak istiyoruz"

İzmir'e kalıcı eserler bırakmak istediklerini ifade eden Nasır, dışarıdan gelen müteahhitlerin kazançlarını kendi yaşadıkları yerlere taşıyacaklarını ifade etti. Nasır, kendisinin de İzmir dışında yaptığı inşaatlarda, İzmirli mühendis, usta ve işçi çalıştırarak inşaat malzemesinin çoğunluğunu, İzmirli firmalardan temin ettiğini, kazandığı para ile İzmir'e hastane yatırımı yaptığını söyledi. 



Yeni Asır