Genel

İzmirliler 200 milyon dolarlık projeyi ellerinin tersiyle ittiler!

Galatasaray'ın yeni stadının mimarlarından İzmirli Işın Çelebi anlatıyor: Aynı projeyi İzmir için düşündük. Uzun uzun anlattık. Şehir için büyük gelir olacak projeyi 'Boşver' diyerek geri çevirdiler

İzmir'in bugün niye kabuğunu kıramadığı, yaşanan bazı olayların satır aralarında gizli. Gerek Yüksel Çakmur, gerek Ender Yorgancılar, gerekse Burhan Özfatura yatırımların nasıl gerçekleşmediğini, bazı önemli kararların nasıl geri çevrildiğini yaşadıkları olaylarla anlattılar. Böyle bir hikayeyi, İzmir milletvekilliği yapmış, bakanlık görevinde bulunmuş Işın Çelebi de aktardı. Galatasaray'ın önümüzdeki aylarda hizmete sokacağı Türk Telekom Arena Stadı'nın mimarlarından Galatasaray Kulübü yöneticisi Işın Çelebi ile stadyumu gezerken, İzmir'i de konuşuyoruz. Yanımızda gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler de var. Ergün Diler'in de İzmirli olması sohbeti koyulaştırıyor.

AYNISINI YAPACAKTIK
İzmir' den bahsedince, diğer isimler gibi Işın Çelebi de heyecanlanıyor, hırslanıyor. Hemen her İzmirli'de bunu görüyoruz. Çünkü şehirdeki potansiyeli hepsi biliyor. Ama bir türlü bunun harekete geçirilememesinin sıkıntısını yaşıyor. Işın Çelebi, başından geçen ilginç olayı şöyle anlatıyor: "Galatasaray'ın stadı ile ilgili projenin aynısını yaklaşık 2 yıl önce İzmir'de yapmayı planladık.

Yani Ali Sami Yen'in satışı ve elde edilen gelirle Arena'nın yapılışı gibi, Atatürk Stadyumu'nu yıkalım, yerine yapılacak kompleksten gelecek gelirle İzmir'e dünya çapında bir stat kazandıralım istedik. 200 milyon doların üzerinde bir proje. Fakat İzmirli yöneticiler 'Boşver' diyerek bizi geri çevirdi. Projeyi İstanbul'da uyguladık. İşte görüyorsunuz nasıl bir eser kazandırıldı..."

ŞEHİR İÇİNE KAPANDI
İzmir'in kendi içine kapandığını söyleyen Çelebi, şöyle devam ediyor: "İzmir'in bir marka kent olması için geleceği yaşaması lazım. Geçmişini unutmadan, onun önemini bilerek geleceğe bakmalı. Bir teknoloji kenti olmalı.

Bunun için de İzmirli yöneticilerin kararları çok önem arzediyor.." Işın Çelebi de ulaşımdaki sıkıntıları sıralıyor ve birkaç örnek veriyor: "Çiğli-Üçkuyu arasına mutlaka bir köprü yapılmalı. Bu alanın etrafı raylı sistemlerle kaplanmalı. Raylı sistem şehre yaygınlaştırılmalı. Ulaşım sorunu mutlaka çözülmeli. Şimdi yapılan İstanbul-İzmir otoyolu bu açıdan çok önemli. İç Ege'yi de canlandıracak bir proje. Bir an önce hayata geçirilmeli.."

BARSELONA GİBİ OLABİLİR
İzmir' in, potansiyelini kullandığı zaman Barselona gibi bir şehir haline geleceğini anlatan Işın Çelebi, turizmin önemine dikkat çekiyor. Bu arada limanın yeterince kullanılamadığını belirten Çelebi, "Burada oluşturulacak bir serbest bölge İzmir ekonomisini harekete geçirecektir. Bunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor" diyor.

HAYAL GÜCÜ OLMALI
Işın Çelebi, İzmir'in geleceği ile ilgili görüşlerini anlatırken, dahi bilim adamı Albert Einstein ile ilgili bir hikayeyi paylaşıyor: "Einstein'dan öldükten sonra beynini incelemek için izin istemişler. Bilim adamı ise 'Olur ama bir mektup bırakacağım, onu okumalısınız' demiş. Öldükten sonra beynini açıyorlar, hiçbir fark olmadığını görüyorlar. Mektup akıllarına geliyor. Einstein mektupta, 'Benim beynimin gücü hayallerimden geliyor' yazmış.. İşte biz Özal'ın hayal gücü ile hizmetleri yerine getirdik. Önce büyük hayal sahibi olmak lazım..."

KiMDiR
15 Ekim 1950 doğumlu olan Işın Çelebi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji Mühendisliği'ni bitirdikten sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde aynı alanda yüksek lisans derecesi almıştır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Ekonomi doktorası yapmış ve daha sonra doktorasını tamamlamış; Ekonomi Doktoru unvanını almıştır. 1987 yılında İzmir milletvekili seçilerek TBMM'ye girmiştir. 1987-2002 yılları arasında milletvekilliği görevini yürütmüştür. 1989-1991 yılları arasında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Para ve Kredi Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır. Plan ve Bütçe Komisyonu ile Anayasa Komisyonu üyeliklerinde bulunmuştur. 1997-1998 yıllarında ikinci kez Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürütmüş ve aynı yıllarda Para Kredi Koordinasyon Kurulu Başkanlığı da yapmıştır.

DUAYENLER NE DiYOR
Melih GÜRSOY:
"İzmir'e dışarıdan sermaye gelmeli. Bu sadece yabancılar değil, başka illerden de olmalı. Bugün İzmirli işadamları daha büyük işler içine girmeye çalışıyorlar ama yapamıyorlar. Örneğin Kipa kuruldu, büyütüldü. Satmamaları lazımdı fakat fazla yürütemediler. Çünkü bunu sürdürmek için büyük sermayeye gereksinimleri vardı."

Ahmet KÜÇÜKBAY:
"İzmir' de yatırımlar çok gecikiyor. Zaman kaybı çok şey kaybettiriyor. Liman ne yazık ki bugüne kadar iyi değerlendirilemedi. Liman yeni yatırımlarla büyütülmeli. Kentimizin yöneticileri arasındaki koordinasyonsuzluğun faturasını ne yazık ki hep birlikte ödüyoruz. Bu iletişim bir an önce sağlanmalı."
Takvim

Basında yer alan diğer haberler:

İZMİR'İN STADI YOK milyonlar kaybediyor

Yaşam merkezi olan yapılar, kentin ve kulüplerin ekonomisine katkı sağlarken, modern stadı olmayan İzmir ise mılyonlann döndüğü alanda seyirci kalıyor

Şükrü Saraçoğlu Stadı ile başlayan Türkiye'deki statların modernleşme sürecine seyirci kalan îzmir, milyonlarca lira kaybediyor. Stat olmaktan çıkıp, birer yaşam merkezi halini alan ve sadece maç günü değil, her gün faaliyet gösteren mimariler, hem kent ekonomisine hem de kulüplere gelir sağlıyor. Süper Lig'de bir Anadolu takımının iç saha maçında şehre 15 milyon TL bırakıldığı gerçeği, İzmir'in neler kaybettiğinin göstergesi. Modernleşmenin ardından, seyircinin ilgi gösterdiği müsabakalar, kulüplere hasılat bırakırken, şehir de ise oteller doluyor, esnafın yüzü gülüyor, yeni iş fırsat¬ları doğuyor. Taraftarlar, restoranlar, alışveriş merkezleri bulunan kom-HŞ  plekslerde vakit geçirip,  gelir bırakıyor. İstanbul, Kayseri ve Rize'den sonra İzmir, geç de olsa inşa edilecek pastadan payına düşeni alacak

Sadece biletten 2 milyon TL

Kulüplerin taraftar çekmesi için stadyumların yenilenmesi gerektiğini belirten Kulüpler Birliği Başkan Vekili ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor Başkanı Göksel Gümüşdağ, "Taraftar, sosyal ortamı bulduğunda statta 2 değil 4-5 saat geçirebiliyor. Kulüplerin gelirleri artıyor. Örneğin Olimpiyat Stadı'nda, geçtiğimiz sezon 2 milyon liralık bilet geliri elde ettik" dedi.

15 MİLYON TL

Mevcut Alsancak ve Atatürk Statlar'ınm ye¬tersizliği nedeniyle milli maç alamayan İzmir'e en çarpıcı örnek ise Kayseri Kadir Has Stadı. Milli maç oynandığı gün 3 ton pastırmanın tüketildiği şehirde Süper Lig müsabakasının olduğu günler ise esnaf cirosunu 3'e katlıyor.

KATKISI BUYUK

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kilci, "Kayserispor'un maçmın olduğu gün şehirde 15 milyon TL'iik bir ekonomi oluşuyor. Şehir dışından gelenlerin yaptığı harcamalarla ciddi bir potansiyel doğuyor. Bunlar futbolun ekonomiye katkılarının en basit göstergeleridir"dedi.
Habertürk