Kent Haberleri

İzmirlilere son dakika müjdesi! Füniküler hattı için düğmeye basıldı!

İzmirlilere son dakika müjdesi geldi. Karantina Meydanı ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında br füniküler hattının yapılması planlanıyor.  

İzmir Büyükşehir Beledyesi tarafından hazırlanan Üçkuyular - Karataş Bölgesi imar planlarıyla bölgenin tarih ve kültürel mirasıi le birlikte kent turzmine kazandırılması amaçlanırken, aynı zamanda Güzelyalı ve Karataş’tak bazı sokaklar içinyayalaştırma kararlarının da alındığı imar planlarında en önemli gelişme Karantina Meydanı ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında bir füniküler hattının belirlenmesi için düğmeye basıldı.

 

ESKİMİŞ KONUT YAPISI YENİLECEK!

Üçkuyular - Karataş Bölgesi imar planları ile İzmirlilerin rekreatif, sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılayan donatılara, kent ile mahallelerin birbirie erişimi,  Tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağı civarında yer alan mekanların kent turizmine  eklenmesi, tescilli ve tarihi yapıların bulunduğu bölgenin kalkınması, yenilenmesi,  canlandırılması ve kentsel yenileme ve restorasyon projeleri ile bölgedeki eskimiş konut  yapılarının yenilenmesi amaçlanıyor.

FÜNİKÜLER HATTI GELİYOR!

Planın en dikkat çeken kısmı ise  Mithatpaşa Meydanı ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında bir hafif raylı sistem hattı güzergahının belirlemesi oldu.

Bu hattın ‘Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Karantina Tramvay İstasyonu ve Mithatpaşa Kentsel Sit Alanı’ başlangıcı olmak üzere kuzey-güney yönünde Şehit Ceysu Ceylan Sokak güzergahından; İnönü Caddesini geçerek Gazeteci Hasan Tahsin Caddesi üzerinden İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlanması öngörülüyor.

 

Bu hattın füniküler hat şeklinde yapılması planlanıyor.  Bu proje ile ilgili raporda: “Raylı toplu taşıma sistemleri, planlama alanının kuzeyinde ve güneyinde doğu-batı aksı boyunca hayata geçirilmiş olup; kuzeyde altı istasyonuyla tramvay hattı, güneyde dokuz istasyonuyla İzmir Metro hattı bulunmaktadır.

Ancak alanın kuzey-güney aksı doğrultusunda topoğrafik olanaksızlar ve yapılaşmasını tamamlamış yoğun özel mülkiyet dokusunun oluşturduğu meskun konut alanları nedeniyle mevcutta raylı sistem bağlantısı kurulamamıştır.

Planlama alanı bütününde önemli bir ulaşım projesi olan raylı toplu taşıma ulaşım sistemi bu alanda ulaşıma ve erişilebilirliğe çözüm bulmak, ayrıca bölgeye turistik bir değer kazandırmak amacıyla önerilmiştir.

Hem planlama alanı içerisinde hem de çevresindeki toplu taşıma sistemleri ile bütünleşerek kent geneline hizmet vereceği değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

YAYA ODAKLI DÜZENLEMELER!

Planlarda yaya odaklı düzenlemeler de dikkatleri çekiyor. Bu düzenleme ile Güzelyalı Parkı,Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Göztepe Stadyumu arasında yaya yolu oluşturulması planlanıyor.

Planlara 39. Sokak, 19. Sokak, 39. Sokak, 29. Sokak, 18/3 Sokak. ve 13/1 Sokak güzergâhının yayalaştırılması amaçlanıyor.  Öte yandan orta-uzun vadede Güzelyalı bölgesinin yaya öncelikli alan ilan edilmesi de planlama içinde yer alıyor.

 

KÜLTÜR ROTASI OLUŞTURULACAK!

Üçyol Metro, Mithatpaşa Kentsel SİT alanı, Tarihi Asansör ve Kemeraltı Kentsel SİT alanı arasında yaya odaklı yeni bir ‘Kültür Rotası’ oluşturulması da amaçlanıyor.

185. Sokak, 268/1. Sokak, 305. Sokak, 358. Sokak ve 351. Sokak güzergahının yayalaştırılması da planlara dahil edildi.

Planmaya göre; “Mithatpaşa Caddesinden cephe alan imar adalarının zemin katlarında günübirlik ticaret alanlarının (dükkan, kuaför, terzi, eczane, gibi) bulunduğu, üst kat kullanımlarının ise konut kullanımına ayrıldığı, güzergâh üzerinde ve çevresinde Tarihi Asansör, Dario Moreno Sokağı, Müzeler, ibadet alanları, eğitim alanları, sağlık alanlarının bulunduğu, ayrıca Mithatpaşa Caddesi üzerinde kamu misafirhaneleri, butik otel ile kafe ve restoranların yer alması planlanıyor.

İzmir Halkapınar-Otogar Metro Hattı için 3 bin TL ödenek ayrıldı!

İzmir'de metro projeleri için bütçeler belirlendi!

İzmir'de metro yatırımları hızlanıyor!