22 / 11 / 2024
fuzul

İzmir ve çevresinde 6.8’den büyük deprem üretecek fay yok

İzmir ve çevresinde 6.8’den büyük deprem üretecek fay yok

2020’de yaşanan İzmir depreminin üzerinden 4 yıl geçti ancak  deprem korkusu hala devam ediyor. Paleosismolog Dr. Demirtaş, İzmir ve civarındaki fayların 6.8’den büyük bir deprem üretme kapasitesi bulunmadığını kaydetti.




İzmir’de 2020’de  yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremde 117 kişi yaşamını yitirdi. Depremin üzerinden 4 yıl geçse de İzmirlilerin deprem korkusu bitmedi.  İzmir  ve çevresindeki faylarla ilgili konuşan Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, şehrin etrafında 6- 6,5 büyüklüğünde deprem üretebilen faylar bulunduğunu söyleyerek,   “İzmir ve çevresinde 7'nin üzerinde deprem bilmiyoruz.  Bir fay yüzey kırığına neden olmuyorsa faya ilişkin parametreleri bulamazsınız. Kazı yapmak için fayın en yukarısında 10 bin senelik çökelin kesilmeli. 10 bin yıllık genç çökeli kesmiyorsa burada kazı yaptığı zaman fayın en son ne zaman deprem ürettiğini bulamazsınız. İzmir halkını korkutmanın bir anlamı yok" şeklinde konuştu.

İzmir ve çevresinde 6.8’den büyük deprem üretecek fay yok

Yeniasır Gazetesi’nden Asya Yaşarikiz’in haberine göre, İzmir’in tarihsel deprem geçmişini inceleyen  Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş geçmiş yıllardaki depremleri sıraladı.  İzmir fayında 1688 yılında 6,8 büyüklüğünde,  Tuzla fayında 1992'de  6, Seferihisar fayında 2003 senesinde 5.6, Yeni Foça fayında 1789'da 6.8,  Gülbahçe fayında 2005 yılında 5.8 büyüklüklerinde depremler yaşandığını belirtti.  

İzmir ve çevresinde 6.8’den büyük deprem üretecek fay yok

7’LİK DEPREM ÜRETMESİ MÜMKÜN DEĞİL

İzmir çevresinde iki  çeşit fay bulunduğunu ifade eden Demirtaş, İzmir Körfezi'ni hem güneyden hem kuzeyden sınırlayan İzmir ve Bornova fayının normal faylar olduğunu söyleyerek şunları anlattı: “Bir de bu fayları dikine kesen kuzey güney yönlü Tuzla, Seferihisar, Gülbahçe, Yağcılar, Mordoğan, Yeni Foça gibi kuzey güney gibi doğrultu atımlı faylardır. Bu faylar Kuzey Anadolu Fayı gibi değildir, kısa faylardır. Bunların 7'lik deprem üretmesine mümkün değildir."

Fayların deprem üretme aralığının en az bin yıl olduğunu kaydeden, Ramazan Demirtaş, depremlerde, fayın kayma hızı, deprem üretme aralıklarının temel parametre olduğunu bu verileri vermeden, İzmir'de deprem eli kulağında, söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Öte yandan İzmir’in etrafındaki fayların da bugüne kadar 7'ye varan depremler üretmediğine de vurgu yapan Demirtaş, kentin büyük bir deprem riski altında olmadığını kaydetti.

İstanbul depremi hazırlığında sınıfta kalındı: En yüksek risk Bahçelievler, Küçükçekmece, Fatih, Bağcılar, Esenyurt'ta!

Prof. Dr. Gülkan’dan mühendislere çağrı: “Perde beton duvar kullanın”

Altında tarihi rekor! Gram altın fırladı! Çeyrek altın kaç lira oldu? 30 Ekim 2024 altın fiyatları!

Emeklilere maaşa ilave 18 bin TL ödeme müjdesi! TEB emekli promosyonlarını bir bir açıkladı! İşte TEB promosyon...


Geri Dön