Kentsel Dönüşüm

İzmit Bekirdere çarpık kentleşme sorunuyla karşı karşıya!

İzmit’in gelişen bölgelerinden 28 Haziran ve Bekirdere mahalleleri çarpık kentleşme sorunuyla karşı karşıya. Çoğunluğu 3 ve 4 katlı olan binalarda oturan vatandaşlar, kentsel dönüşüm bekliyor.


Dar gelirli ailelerin çoğunluğunu oluşturduğu 28 Haziran ve Bekirdere mahallelerinde çarpık kentleşme giderek büyüyen bir sorun. Özellikle son yıllarda yaşanan alt yapı sorunları ile gündeme gelen, İSU’nun yatırımları ile az da olsa rahatlayan bölgede Büyükşehir Belediyesi’nin özel bir çalışma yapacağı kulaktan kulağa yayılıyor. Cephanelik ve Bekirdere eski Karakolu arasında 20 metre genişliğinde yol inşa edilecek olması vatandaşlar arasındaki söylentileri güçlendiriyor.

 

20 METRELİK YOL

20 metrelik yol genişletme çalışması kapsamında kimi evler kamulaştırılacak. Mahalle sakinleri bu kamulaştırma çalışmalarının bölge için ilk adım olarak görülmesini istiyor. Mahalleli birkaç yüz metre yanlarında yer alan İzmit Kent Konutları’nda olduğu gibi düzenli bir şehir yaşantısı talep ediyor. Kent erkleri de her geçen gün gelişen Cephanelik bölgesinde çağdaş bir anlayışla yapılaşmanın yenilenmesini istiyor.

 

2023 YILINA KADAR...

İbrahim Karaosmanoğlu daha önce yaptığı konuşmalarda kentsel dönüşümün önemine değinmiş ve “Toplumun beklentileri çok farklı ve fazla artık. İnsanlığın bütün teknolojik birikimini kullanarak yeni bir model ortaya koymak ve 2023 vizyonuna uygun bir şehir yaşantısı oluşturmak zorundayız. Artık yaşadığımız kentler eskidi. Bu kongre sonrasında geleceğin yaşanılası şehirlerin ortaya konulacağına inanıyorum” demişti. Karaosmanoğlu’nun bu konuşmaları 2023 yılına kadar kent genelinde kapsamlı bir kentsel dönmüşüm yapılacağı şeklinde yorumlanmıştı.

 

ROMAN VATANDAŞLAR

Bilindiği gibi kentimizde yapılan en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmalarından biri 28 Haziran Mahallesi’nde gerçekleştirilmişti. Mahallede yapılan çalışma ile karton evlerde yaşayan roman vatandaşlar bölgeden çıkarılmış, bölgeye yüksek katlı apartmanlarla yeni bir şehir inşa edilmişti. Roman vatandaşların bölgeden tahliyesi sırasında yaşanan olaylar kentsel dönüşme vatandaşın bakışını da etkilemişti. Vatandaşların bölgeyi terk etmemek de diretmesi kentsel dönüşüm denildiğinde insanların aklına ev yıkımı ve hak kaybı gelmesine sebep olmuştu.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR?

Halk arasında genellikle tedirginlikle karşılanan kentsel dönüşüm aslında, yapısal bozukluğu bulunan kentsel alanın ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullarının kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanan strateji ve eylemlerin bütününü ifade ediyor. Kentsel dönüşümün uygulandığı neredeyse her bölge ekonomik olarak kalkınıyor, yaşam kalitesi artıyor. 28 Haziran ve Bekirdere mahalle sakinleri de bölgelerinde giderek düşen yaşam kalitesini artırmak için kentsel dönüşüm istiyor.



Manşet Kocaeli