03 / 05 / 2024

İzmit'teki tarihi konaklar restore ediliyor!

İzmit'teki tarihi konaklar restore ediliyor!

Kentteki tarihi yapıları ayağa kaldıran İzmit Belediyesi, 20. yüzyılın ilk döneminden kalma tarihi konakları da restore ediyor.



 

İzmit’te tamamı Osmanlı ve 20. yüzyılın ilk döneminden kalma tarihi konaklar İzmit Belediyesi tarafında restore ediliyor. İzmit Belediyesi'nde yer alan habere göre,  yaklaşık 10 sene öncesine kadar harabe, yıkılmakla yüzü yüze kalmış çok sayıda konak Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın büyük çabaları sonucunda yok olmaktan kurtarıldı.

Gönlümüz Razı Olmadı

Kentteki tarihi konaklar, aslına uygun olarak restore edilmekle kalmadı sosyal ve kültürel amaçlar için kullanılmaya başlandı. İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, tarihi değerlere sahip çıkmayı kendilerine görev kabul ettiklerini belirterek, “Tarihimizin izlerini taşıyan atalarımızdan bizlere emanet onlarca yapı ne yazık ki yıllarca kimisi ilgisizlikten kimisi de kasıtlı olarak yıkılarak yok olmuş. Göreve geldiğimizde ayakta zor duran tarihi değerlerimizi kurtarıp bunları gelecek nesillere bırakmak için projeler hazırladık. Zaman zaman karşılaştığımız engellere aldırmadan, yılmadan yolumuza devam ettik. Bugün bu çabalarımız sonucu birçok tarihi yapı restore edildi. Restore edilen yapıların kapısına kilit vurulup öylece kalmasına da gönlümüz razı olmadı. Bunun için de atalarımızın hatırları bulunan bu yapıları, müze, kültür ve gençlik merkezi şeklinde değerlendirmeye başladık. O yapıların içinde yaşam olsun ki ayakta kalabilsin. Biz de bunu yaptık” diye konuştu.

Saatçi Ali Efendi Konağı

Veli Ahmet Mahallesi Alaca Mescit Yokuşu’nda yer alan Saatçi Ali Efendi Konağı 1774 yılında yapılan ve mimari yapısıyla dikkat çeken yapılardan biri. Uzun senelerdir kapısı kilitli duran konak Başkan Doğan göreve geldikten sonra İzmit Belediyesi’ne tahsis edildi. İzmit’e hâkim bir noktada yer alan konakta haftanın yedi günü sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor.

Sarı Konak (Sirkeciler)

İzmit’in en eski mahalleleri arasında yer alan Hacıhasan Mahallesi’nde bulunan Sarı Konak (Sirkeciler) 1886 yılında inşa edildi. Konak şahıs mülkiyetindeyken İzmit Belediyesi tarafından kamulaştırıldı ve restore edildi. Sarı Konak halen meslek edindirme kursları için kullanılıyor.

Elbeyoğlu Konağı

Akçakoca Mahallesi’nde denize hâkim bir noktada yer alan konak geleneksel karkas taşıyıcı sistemle hayata geçirildi. Akçakoca Dere Camii yanındaki konak İzmit Belediyesi’nce 180 bin TL'ye restore edildi. 

Yeşil Konak

Hacıhasan Mahallesi Tezer Sokak’ta yer alan yapı bodrum, zemin, birinci kat ve cihannüma katından oluşuyor. 10 sene öncesine kadar virane haldeki yapı İzmit Belediyesi’nce kamulaştırılarak restore edildi.

Basın Müzesi

Akçakoca Mahallesi Kapanca Sokak’ta 19.yy. sonunda hayata geçirilen geleneksel İzmit evleri özelliğini taşıyan yapı yaklaşık 500 bin TL harcanarak restore edildi ve halen basın müzesi olarak kullanılıyor.

Küçük Köşk

Akçakoca Mahallesi’nde 19.yy. da hayata geçirilen köşk Osmanlı döneminin nadir yapıları arasında yer alıyor. Yaklaşık olarak 500 bin TL harcanarak restore edilen yapı kültürel amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Yılmazlar Evi

Hacıhasan Mahallesi’nde 20.yy. başında inşa edilen yapı kamulaştırılarak 370 bin TL'ye restore edildi. Yığma tuğla ve ahşap karkas sistemli bina sosyal ve kültürel amaçlı kullanılıyor.

Baç Konağı

Cedit Mahallesi Baç mevkiindeki yapı 19.yy. da inşa edilmiş. Zemin ile beraber 3 katlı yapı İzmit Belediyesi’nce istimlâk edilerek restore edildi. Yaklaşık 2 milyon TL'ye istimlâk edilerek restore edilen yapı gençlik merkezi olarak kullanılıyor.


Geri Dön