05 / 05 / 2024

İznik Ayasofya Camisi bugün ibadete açılıyor!

İznik Ayasofya Camisi bugün ibadete açılıyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Bursa'nın İznik ilçesindeki Ayasofya Camiinin ibadete açılması yönündeki kararının ardından yeni tabelası takılan cami bayram namazına hazırlandı



Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Bursa'nın İznik ilçesindeki Ayasofya Camiinin ibadete açılması yönündeki kararının ardından yeni tabelası takılan cami bayram namazına hazır. Alınan bilgiye göre, İznik merkezde Atatürk Caddesi ile Kılıçaslan Caddesi'nin kesiştiği kavşakta yer alan caminin çevresi ve içindeki hazırlıklar tamamlandı. Bayram namazına yetiştirilmesi için bir süredir hummalı bir çalışmanın yürütüldüğü caminin duvarına, son olarak T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Ayasofya Camii (Orhan Camii) yazılı tabela asıldı. Tabelaya, 1331 tarihinin düşüldüğü gözlendi.

AYASOFYA MÜZESİ CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
İbadete açılması yönündeki kararın ardından, Ayasofya'nın içinde zemin döşemesi yapılmış, yere halılar serilmiş ve minber yerine konularak, yıllardır yapının dışında bulunan Ayasofya Müzesi yazılı tabela ise bulunduğu yerden kaldırılmıştı. Ayrıca, namaz kılınacak bölümdeki halıların çevresine korumalıklar yerleştirilmiş, tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde yerden ısıtma sistemi döşenmişti.

Yorum yapmadı uzaktan baktı

Fener Rum Patriği, Ayasofya Camisine minübüsten inmeden baktı. Araçta bulunanlar, telefonlarıyla Ayasofyayı görüntüledi.VAKIFLAR Genel Müdür-lüğünün, Bursanın İznik ilçesinde restorasyonunu tamamladığı Ayasofya Camisi, bugün bayram namazıyla ibadete açılıyor. Fener Rum Patriği Bartholomeos, dün beraberindeki heyetle İznike gitti. Ziyaretinin Ayasofyanın ibadete açılmasıyla ilgisi olmadığını belirten Bartholomeos, aylar önce belirlenen turistik bir gezi olduğunu söyledi. Bartholomeos, Ayasofyanın cami olarak ibadete açılmasıyla ilgili soruya ise Bu konuda yorum yapmayacağım dedi.

Hasan BOZBEY-Mehmet BULDU/ Hürriyet


Geri Dön