İzocam 34. Enerji Verimliliği Haftası'nı kutluyor!
İzocam 34. Enerji Verimliliği Haftası'nı kutluyor. Enerji Verimliliği Haftası bu yıl 34. kez kutlanıyor ve kaynaktan son kullanıma kadar enerjinin her aşamada verimli ve etkin kullanımına dikkat çekmek amaçlanıyor.
Yalıtım ülke ekonomisine cari açığın kapatılmasında katkı sağlarken hanelerin enerji faturalarını da %50 düşürüyor. İzocam, toplumsal bilinç oluşturma çalışmalarının yanı sıra “ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemleri Belgesi”ni alarak enerji verimliliğine verdiği önemi bir kez daha ortaya koyuyor.
İzocam bu yıl “Enerji Verimliliği Haftası” ile birlikte enerji yönetimindeki başarısını da kutluyor. Temel amacı enerji kullanımında iyileştirmeler yaparak birim üretim başına tüketilen enerjiyi azaltmak olan ISO 50001 standardına sahip olmayı başaran İzocam, tüm faaliyetlerinde enerjiyi ve enerji kaynaklarımızın etkin kullanımını teşvik ediyor. İzocam yalıtım ve enerji ilişkisini de sürekli gündemde tutarak toplumda bilinç oluşturmayı da görev kabul ediyor.
İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut ; “2013 yılı itibariyle ülkemizde 9,1 milyon binada 21,1 milyon konut stoğu bulunuyor. 2000 yılında mecburi olarak yürürlüğe giren TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı dikkate alındığında bu bina stoğunun %11,8’inin, konut stoğunun ise %23,2’sinin iyimser tahminle % 60 tasarruf ön gören standarda uyumlu inşa edildiği tahmin ediliyor. Binalarda enerji kullanımında sağlanan tasarruf aynı zamanda fosil yakıt tüketimi ve doğaya sera gazları salımını azaltarak küresel ısınma etkisini de azaltmak anlamına geliyor. 2007 BM raporuna göre, küresel sıcaklık artışının 2 derece olması durumunda gezegendeki canlı türlerinin yüzde 30'u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak, 5 derece olması durumunda yiyecek stokları tükenecek, 6 derece olması durumunda ise yüz milyonlarca insan uygun iklim koşullarında yaşamak umuduyla göç edecek. Yalıtım ile sağlanacak enerji tasarrufu ile hem çevre korunacak hem ekonomiye katkı sağlanacak. Bu nedenle artık yalıtımın öneminin farkına varılmalı." şeklinde konuştu.
Bulut BEP’e dikkat çekerek; “Yeni çıkan Onuncu Kalkınma Planı, Program ve Eylem Planları, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği sayesinde geleceğe daha umutla bakıyoruz. Önümüzdeki 10 yılda mevcut binalarda da enerji verimliliği önlemleri ile yalıtım seviyelerinin artacağını, sektöre, ülkeye ve bireylere büyük katkıları olacağını düşünüyoruz. BEP ülkemiz için kuşkusuz son derece önemli bir adımdır. Ancak BEP’in tüm detayları ve denetim mekanizmalarının da tüm işlerliği devreye sokularak aksaksız uygulanması büyük önem taşımaktadır. Bu yönetmelikte geliştirilmesi gereken hususların tekrar gözden geçirilerek bir an önce tamamlanması gerektiğine inanıyoruz.” diyor.
Yüksek enerji verimliliğine olanak tanıyan Multi Konfor Bina konseptine en yakın yapılara ‘kalın’ uygulanacak yalıtım ile ulaşılabileceğini söyleyen ve kullanılacak yalıtım malzemesinin daha kalın uygulanmasının sistemdeki diğer bileşenlerin maliyetlerini artırmadan, tasarrufu artıracağının altını çizen Nuri Bulut; “Enerji tasarrufu sağlayan yalıtım malzemelerimizin üretiminde de enerji verimliliğine önem vermemiz ve yenilikçi teknolojileri her aşamada uygulayarak hem daha düşük salımlarla çevre dostu hem de enerji verimli üretimler sağlamak sorumluluğumuzdur. Bu hassasiyet de, belgesi alınmış olan ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemleri ile tüm tesislerimizde güvence altına alınmıştır.” dedi.