İZSU'nun ilçe ve köylerde su sayaçlarını 3 aydır okumaması vatandaşları tedirgin etti!
İZSU'nun 3 aydır su sayaçlarını okumadığı ilçe ve köylerde vatandaş tedirgin. Su sayaçlarını kendileri okuyan vatandaşlar yüksek faturalar ödememek için ilçelerdeki İZSU bürolarının yolunu tutuyor
İZSU'nun, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yeni bağlanan ilçe ve köylerde su sayaçlarını 3 aydır okumaması vatandaşları tedirgin etti. Karaburun, Tire, Ödemiş, Beydağ, Kiraz, Bayındır ve Selçuk ilçelerinde geçen 3 ayın ardından kendilerini el yakan "şişkin" su faturalarının beklediğini öne süren aboneler, bu aydan itibaren gönderilmeye başlanacak faturalarını şimdiden "Nasıl öderiz?" derdine düştü. Metropol ilçeler dışında, bölgede park bahçe, konut ve işyerlerinde kullanılan suyun metreküp fiyatının önceden yerel belediye meclisleri tarafından belirlendiğini ifade eden aboneler, Mart ayından beri okunmayan fatura bedellerini İzmir merkezindeki fiyattan ödeyeceklerini dile getirdi. Kontörlü su kullanmayan aboneler ise ya sayaçlarının okunmasını bekliyor ya da sayaçlarını kendileri okuyup yüksek su faturası ödememek için ilçelerdeki İZSU bürolarının yolunu tutuyor.
Başkanlar da dertli
Sayaç okuma ve tahsilatı üç aydır yapmayan İZSU'dan gelecek yüksek faturalarla karşılaşmak istemeyenler sayaçlarını kendisi okurken, yaşlı ve okuma yazma bilmeyenler çaresizce bekliyor. Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, İZSU'nun, yeni yasaya entegre olmakta güçlük çektiğini belirterek şöyle konuştu: "Kırsalda oturan vatandaşlardan çok sikayet alıyoruz. Bu işlerin planlamasının daha önceden yapılıp bitirilmesi gerekirdi. Geçmişe yönelik faturaların 3 takside bölünüp peyder pey ödenmesi gerekir" dedi. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, ilçe merkezinde 16, kırsalda ise 83 mahallede vatandaşın su faturalarını endişeyle beklediğini savundu. Bu konuda her gün onlarca şikayet aldıklarını belirten Badem, "Tek sorunumuz fatura değil. Şu şebekelerinde meydana gelen patlakların tamiri bazen 8-10 gün sürüyor. İZSU ekiplerinin kazdığı yerler günlerce kapatılmıyor. Vatandaşımız büyük mağduriyet yaşıyor" diye konuştu.
"Endişe etmeyin" uyarısı
İZSU yetkilileri, sayaç okuyacak personele eğitim verildiğini ve sayaçların okunmasına birkaç gün içinde başlanacağını kaydetti. Geçmiş aylara yönelik su faturalarının eski tarife üzerinden taksitlendirileceğini belirten yetkililer, vatandaşların endişe etmemesini önerdi. Geçen dönem belediye meclislerinde belirlenen su kullanım bedelleri şimdi şöyle: Konutlarda, 0-20 metreküp arası 3 lira 70 kuruş, 20 metreküp ve üzeri 8 lira 67 kuruş. İşyerlerinde ise 0-10 metreküp 8 lira 91 kuruş, 11 metreküp üzeri ise 10 lira 25 kuruş. NADİR UYSAL
Vatandaş ne dedi?
Ayşe Pıtıraklı (37): Su faturaları elimize ulaştığında aile bütçemizi derinden sarsacak. Hatta su parası dışında başka bir şey ödeyemeyiz. İZSU'dan mantıklı çözümler bekliyoruz.
Şenol Özatak (54): Büyük bir tedirginlik yaşıyorum. El yakacağı şimdiden belli olan su faturaları için İZSU tarafından vatandaşa daha uzun vadeler yapılmalı.
Uğur Çakır (27): Uzun süre görevlilerin gelmesini bekledikten sonra sayacımı kendim okuyup İZSU Tire bürosuna gittim. Sayacı nasıl okuyacağımı 3 kişiye sorarak güçlükle öğrendim.
Ersan Sızan (41): Çok sayıda insan bu konuda mağdur olacak. İZSU, bugüne kadar Tire'ye hiçbir yatırım yapmadığı gibi yapılan yatırımların üzerine kondu.
Muğla'da su fiyatlarına yeni ayar
Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Mayıs ve Haziran ayları toplantısında tartışmalara neden olan içme ve kullanma suyu ton fiyatları yeniden belirlendi. Buna göre ilçe merkezlerinde 20 tona kadar su fiyatının tonu 1.5 TL, mahallelerde ise 20 tona kadar 0.38 kuruştan satılacak. 20 tondan sonra 2 TL, köylerde 20 tona kadar 0.38 TL, 20 tondan sonra 0.50 TL oldu. Ticari işletmelerde ise 40 tona kadar 2 TL olan içme suyu ücretleri 40 tondan sonra 3 TL. Ayrıca kanalizasyon olan evlerde 0.50 TL, işyerlerinde 1 TL ilave ücret alınacak. AK Parti Grup Başkan Vekili Gültekin Akça, ilçe bazında fiyat uygulaması için teklif verdiklerini ve konunun tekrar görüşüleceğini açıkladı.
Yeni Asır