İztuzu Plajı için proresto!
İztuzu'nu Koruma Platformu (İKUP) üyeleri, Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limited Şirketi'nin (DALÇEV), İztuzu Plajı'nda faaliyet göstermesini protesto etti.
İztuzu'nu Koruma Platformu (İKUP) üyeleri, Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limited Şirketi'nin (DALÇEV), İztuzu Plajı'nda faaliyet göstermesini protesto etti.
Dalyan Mahallesi'nde bir araya gelen İKUP üyeleri, 15 tekne ile İztuzu'na ulaştı.
Plaja gelen yaklaşık 350 kişi, ellerinde "Doğayla savaş halindeyiz. Eğer kazanırsak kaybedeceğiz" yazılı dövizler taşıdı. "İztuzu halkındır, direne direne kazanacağız" gibi sloganlar atan gruba, plajda güneşlenen yerli ve yabancı turistler de destek verdi. Beşiktaş taraftar grubu Çarşı da Beşiktaş flamalarıyla eyleme katıldı.
Çevreciler plajın boşaltılması için imza kampanyası başlatırken, jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı basın açıklaması sonrası grup dağıldı. Eyleme, 22'nci ve 23'üncü dönem CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan da katıldı.
- "Kararı uygulamayanlar suç işliyor"
İKUP sözcüsü avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, DALÇEV yetkililerinin hukuka aykırı hareket ettiklerini söyledi.
DALÇEV'in İztuzu Plajı'nda haksız olarak işgalci konumunda olduğunu belirten Ulutaş, "Bu mahkeme kararı ile teyit edilmiştir. Bakanlığın ivedilikle tahliye edilmelerine dair talepleri, talimatları vardır. Biz bu talimatın uygulanmasını istiyoruz. DALÇEV'in bu plajdan tahliye edilmesini istiyoruz." açıklamasında bulundu.
Datça'da yaşayan aktivist Nazmiye Halvaşi ise İztuzu Plajı'nda doğa ve hukuk mücadelesi verdiklerini belirterek, "Burada doğa mücadelesinin yanında hukuk mücadelesi veriyoruz. İztuzu da Cerattepe gibi bir simgedir. Doğa anadır. Ben de bir anayım ve analar bu topraklara sahip çıkacak." diye konuştu.
10 yıldır Dalyan'da yaşadığını bildiren İngiliz David John da yargı kararın uygulanmamasına anlam veremediğini dile getirdi.
Yurt dışında böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığını ifade eden John, "Yıllardır buradayım. Dalyan'da yaşıyorum ve burada ölmek istiyorum. Daha önce yaşanan birçok şey geçmişte kaldı ama şimdi yargı kararları var. Anlam veremediğim, yargı kararlarına rağmen neden hala DALÇEV buradan çıkmıyor ya da çıkartılmıyor. İngiltere'de, Almanya'da, Hollanda'da böyle bir şey göremezdiniz." şeklinde konuştu.
- "MSKÜ bilimsel amaçlı, biz de ticari amaçlı buradayız"
DALÇEV AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç da DALÇEV'in gasbedilmeye çalışılan hakkını Muğla Sulh Hukuk Mahkemesinin önlediğini ve haklılıklarının onayladığını ileri sürdü.
Yargıtay'ın da DALÇEV'in haklılığı aynen mahkeme kararı ile onadığını anlatan Oruç, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla biz hukuki bir şekilde buradayız. Elbette bir kafa karışıklığı var. MSKÜ'ne İztuzu kıyı alanı bilimsel amaçlı tahsis edildi. DALÇEV de Dalyan Boğazağzı işletmelerinin işletme hakkını aldı. Dolayısı ile bugün yapılan eylemin anlamını da tam anlamış değilim. Kamuoyunun kafasını bulandırmak için elbette bazı söylemler yapıldığını biliyorum. Burada hükümeti ve devleti zor durumda bırakma amaçlı yanlış bir yönlendirme var."
Ramazan Oruç, 2 yıl süren hukuk sürecini beklediklerini vurgulayarak, "Yerimize gelerek işletmeye başladık. DALÇEV AŞ olarak mahkemelerden çıkacak her türlü karara saygımız var. Burada yanlış anlaşılan şu; MSKÜ bilimsel amaçlı burada, biz de ticari amaçlı." dedi.
AA