Kent Haberleri

İztuzu Plajı'nın MSKÜ'ye tahsis protokolü imzalandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce'nin, İztuzu Plajı ile ilgili tartışmalara ilişkin "Carettaları Muğla Üniversitesine emanet edeceğiz" açıklamasının ardından İztuzu Kumsalı ve Dalyanağzı alanlarının MSKÜ'ye tahsis protokolü imzalandı.

İztuzu Kumsalı ve Dalyanağzı alanlarının tahsis protokolü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü arasında imzalandı.


MSKÜ'den yapılan açıklamaya göre, İztuzu sahilinde deniz kaplumbağalarının yaşayacağı ve üreyecekleri alanların tamamen koruma altına alınması için çalışmalar sürüyor.


İztuzu'nun sürdürülebilir olarak koruma ve kullanma dengesi içerisinde gelecek nesillere aktarılması için Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi, Ortaca ilçesinde yer alan İztuzu kumsalı ve Dalyanağzı alanlarının MSKÜ'ye tahsis protokolü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Erhan Ertan ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar tarafından imzalandı.


Tahsis protokolü kapsamında nesli tehlikede veya tehlikeye düşebilir bitki ve hayvan türlerinin bulundukları bölgelerdeki popülasyonun tespit edilmesi planlanıyor.


Açıklamada, protokolle ilgili şu görüşlere yer verildi:


"Bu türlere yönelik tehditlerin belirlenmesi ve korunmalarına yönelik çalışmaların geliştirilmesi amacıyla İztuzu kumsalında bilimsel çalışmalar yapılacak. İztuzu kumsalı ülkemizin en önemli deniz kaplumbağa (caretta caretta) yuvalama alanlarından biridir. İztuzu'nda çevreci bir yaklaşımla doğal hayatın sürdürülebilirliğinin sağlanması, korunması, iyileştirilmesi ve etkin yönetilmesi önem arz etmektedir. İztuzu kumsalının hem bilimsel projelerin gerçekleştirilmesi hem de halkımızın kullanımına açık olması için çalışmalarımız devam etmektedir. İztuzu kumsalı, halkımızın kullanımına açık olacaktır."



AA