Turizm

İztuzu’nda çevrecileri sevindirecek karar!

Muğla 2’inci İdare Mahkemesi, İztuzu Plajı’nın işletilmesi konusunda imzalanan protokolle ilgili Ortaca 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği tedbir kararından sonra, protokolün yürütmesini durdurdu. İşte ayrıntılar...

MUĞLA 2’inci İdare Mahkemesi, Ortaca İlçesi’ndeki İztuzu Plajı’nın işletilmesi konusunda, İngiliz ortaklı özel şirket DALÇEV ile MUÇEV arasında imzalanan protokolle ilgili Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği tedbir kararından sonra, bu protokolün yürütmesini durdurdu


Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın yüzde 50 ortaklığıyla kurulan Muğla Turizm Çevre Vakfı Tic. Limited Şirketi (MUÇEV) ile İngiliz ortaklı özel şirket DALÇEV (Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limited Şirketi) arasında imzalanan Ortaca İlçesi’ndeki İztuzu Plajı’nın kiralama protokolüyle ilgili olarak yapılan başvuru üzerine Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi geçen 25 Aralık’ta, protokol hükümlerinin uygulanmasını tedbiren durdurdu. Bu kararın ardından, kiralamaya karşı çıkan Ortaca Belediyesi’nin protokolün yürütmesinin durdurulması ve iptali ile ilgili talebini değerlendiren Muğla 2’inci İdare Mahkemesi’nden yeni bir karar çıktı. Mahkeme, MUÇEV’in protokol imzalama yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle, DALÇEV ile imzalanan kiralama işleminin yürütmesini durdurdu. Bu karar için Aydın Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolunun açık olduğu da vurgulandı. 

 

Mahkemenin kararında, ’MUÇEV’in İztuzu’nun doğrudan doğruya kiralama kullanma izni, işletme hakkı verebilecek kurum, kuruluş ve kişiler arasında yer almadığı için ihalesiz olarak doğrudan doğruya işletme protokolu imzalayamayacağı’ belirtildi. Gerekçeli kararda, ’Hukuka aykırılığı ortaya konulan işlemlerin uygulanmaya devam edilmesi halinde söz konusu alanın anılan şirkete teslim edilmesi, protokolde verilen izin doğrultusunda anılan şirket tarafından başka şirketlere kiralama yapabileceği de dikkate alındığında, haksız kazançların oluşacağı, bu durumun kamunun zararına da yol açacağı göz önüne alındığında yürütmenin durdurulması kararı için gerekli ikinci şart olan, telafisi güç veya imkansız zararların oluşma şartının da olayda gerçekleştiği açıktır. Buna göre 2577 sayılı Kanunun 27’inci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın ’Yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir’ denildi. 

 

Ortaca Belediyesi Avukatı Berna Babaoğlu Ulutaş, "İztuzu için çok önemli bir karar. İztuzu’ için verilen mücadele açısından da çok olumlu zafer olarak görüyorum. En başından beri öne sürdüğümüz gerekçelerin ne kadar haklı olduğu mahkeme kararıyla da onaylanmış oldu. Bu kararla birlikte Muğla’daki benzer durumdaki diğer yerler için emsal bir karar değeri var" dedi. 


Vatan