26 / 06 / 2024

Japon deprem uzmanı Moriwaki uyardı! Kuzey ve Güney Anadolu fay hattında deprem riski var...

Japon deprem uzmanı Moriwaki uyardı! Kuzey ve Güney Anadolu fay hattında deprem riski var...

Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu'na katılan Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Hatay depreminden sonra Kuzey ve Güney Anadolu fay hattında deprem olabilir" diye konuştu. 



Siirt Üniversitesi'nde gerçekleşen "Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu"na konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Siirt’in birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını fakat kentte 7’den büyük bir depremin yaşanmayacağını belirterek bundan sonra da kentte büyük bir deprem beklenmediğini ifade etti.

DEPREM OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMİYOR

Öte yandan sıra Batı Anadolu üzerinde uzun zamandır deprem olmadığına değinen Moriwaki, bunun deprem olmayacağı anlamına gelmediğini de sözlerine eklemiş oldu.

Japon deprem uzmanı Moriwaki uyardı! Kuzey ve Güney Anadolu fay hattında deprem riski var...

GÜNEY VE KUZEY ANADOLU FAY HATLARI RİSKLİ

dunya.com'da yer alan habere göre; "Türkiye’de nerede deprem bekliyoruz diye soracak olursanız, Hatay depreminden sonra Kuzey ve Güney Anadolu fay hattında deprem olabilir" diyen Moriwaki, Türkiye'de olan fay hattının Japonya'daki ile aynı olduğunu, yapılması gerekenin ülkesindeki gibi sağlam ve düzgün yapılar inşa etmek olduğunu kaydetti.

Siirt'in hem 1. hem de 2. deprem bölgesi kuşağında olduğu ifade eden Moriwaki, "1800lü yıllarda Siirt’te 6 şiddetinde deprem oldu. 2021 ve 2023 yılında da deprem oldu. Fakat 7 şiddetinde deprem olmadı, olacağını beklemiyoruz diye ifade etti. Hatay’da yaşanan depremden sonra fay hattı rahatlamış görünüyor. Sizler deprem esnasında dua ediyorsunuz. Fakat önceden depreme dayanıklı ve düzgün yapılar inşa etmelisiniz. Çünkü dürüst ve düzgün yapılar olsa binalar çökmeyecek. Türkiye’de olan fay hattı Japonya ile aynı. Türkiye’de bizler gibi sağlam ve düzgün yapılar yapması lazım" diye ifade etti.

JAPONYA'DA EN AZ BİR KERE DEPREM TATBİKATI YAPILIYOR

Deprem eğitimlerine değinen Moriwaki, Japonya’da en az ayda bir kere deprem tatbikatı yapıldığını, Türkiye’de bunun senede bir yapılmasının doğru olmadığını, sürekli tekrarlayıcı olması gerektiğini belirtti.

Japon Uzman Yoshinori Moriwaki 'deprem riski var' diyerek, dört bölgeyi uyardı!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki uyardı!  Bir il için 'fay kırılmadı' dikkat edilmeli...

Japon deprem uzmanı yine uyardı: Türkiye'deki yapıların yüzde 50'sinin yenilenmesi gerekli

Japon deprem uzmanı İstanbul'da riskli bölgeleri tek tek açıkladı...

 


Geri Dön