Kent Haberleri

Japon deprem uzmanı uyarıyor: Marmaray, Kuzey Anadolu Fayı tehlikesiyle karşı karşıya!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Balıkesir'de konuştu. Moriwaki, "Kentsel dönüşüm yapılırken yumuşak zeminli yerden başlamak lazım. Zemin sertse bina kötü de olsa fazla sıkıntı olmuyor" dedi. İşte ayrıntılar...

Japon deprem uzmanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde bir beton firmasının düzenlediği bir sempozyumda "Deprem gerçeği: Türkiye ve Japonya arasındaki farklar" konulu bir konuşma yaptı.

"ZEMİN SERTSE BİNA KÖTÜ DE OLSA FAZLA SIKINTI OLMUYOR"

Sempozyumun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Moriwaki, Türkiye'nin olası depremlerden en az zararla çıkabilmesi için toplumun ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Öncelikli olarak, mevcut binaların kentsel dönüşümle güçlendirilmesi gerektiğini belirten Moriwaki, "Kentsel dönüşüm sürecinde, öncelikle zeminin yumuşak olduğu alanlardan başlanması gerektiğini düşünüyorum. Zemin sertse, bina kalitesi kötü olsa bile ciddi sorunlar ortaya çıkmıyor," şeklinde konuştu.

"O KUZEY KOLUNUN BU NOKTASININ TEHLİKELİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Moriwaki ayrıca, İstanbul'un Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bir kol üzerinde bulunduğunu hatırlattı. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın İstanbul Boğazı'nın girişinden başlayarak güneye doğru, Silivri üzerinden Çanakkale'ye kadar uzandığını ifade etti. Moriwaki, "Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bu noktası oldukça tehlikeli. Ne zaman gerçekleşeceği bilinmez, ancak bir gün bu depremi en az zararla atlatabilmek için hazırlıklı olmamız gerekiyor. Devlet, hükümet, belediyeler, okullar ve aileler olarak birlikte hareket edersek, hasarı yüzde 70 oranında azaltabiliriz," şeklinde konuştu.

Moriwaki, geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş'ta katıldığı bir programda Doğu Anadolu Fay Hattı'nın harekete geçtiğini ve bu durumun bölgeyi etkileyebileceğini belirttiğini anlattı. Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya doğru hareket ettiğini ifade eden Moriwaki, bu durumda Marmara Bölgesi'nin risk altında olduğunu sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'DE KAÇ FAY HATTI VAR?

Jeolojik olarak en aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı bulunmaktadır.

Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor.  Uzmanlar özellikle Kuzey Anadolu fay hattına dikkat çekiyor.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalır.

Müjde! Müjde! Müjde! SGK'ya yapılacak başvuru ile birden fazla emekli maaşı alabilirsiniz!
Aile Bakanlığı'ndan dev Temmuz 2023 müjdesi! 8.156 TL para verilecek! Hemen bakın, sakın kaçırmayın!
SONDAKİKA: Az önce deprem mi oldu? Son deprem, nerede, kaç şiddetinde? İşte son depremler!