28 / 04 / 2024

Japon deprem uzmanından "Depreme hazırlıklı olun" uyarısı!

Japon deprem uzmanından

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye depremlerde en çok can kaybı yaşayan üçüncü ülke olduğunu açıkladı. Deprem uzmanının verileri ve haberin detayları...



Moriwaki, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Amfisi'nde gerçekleşen Türkiye ve Japonya Arasındaki Deprem Farkı Konferansı'nda öğrencilerle bir araya geldi. Japonya'daki depremlerin denizde Türkiye'dekilerin ise karada olduğunu bildiren Moriwaki,"Japonya en şiddetli 2011 senesinde 9 şiddetinde deprem ve depremin tetiklediği tsunami ile sarsıldı. Türkiye'de ise 1939'da Erzincan'da 7,9 ile en şiddetli deprem yaşandı. Buna göre, her iki depremde de çok sayıda insan yaşamını yitirdi. Öte yandan, Türkiye dünyada en fazla deprem olan 17'nci Japonya ise 6'ncı ülke ancak yaşamını yitiren oranı tam tersi olmaktadır." diye konuştu.

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin depremlerde en fazla can kaybı yaşanan üçüncü ülke, Japonya'nın ise yedinci ülke olduğunu açıkladı.

Japon deprem uzmanından "Depreme hazırlıklı olun" uyarısı!

KONYA'DA BİLE DEPREM OLUYOR

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde de çok fazla insanın hayatını kaydettiğini söyleyen Moriwaki herkesin bu gerçeği unutmaması gerektiğini belirtti. Depremlerde can kayıplarının önlenmesine yönelik hazırlık ve önlemlere değinen Moriwaki şunları söyledi: "Artık deprem gerçeğini öğrenmemiz lazım. Eskiden 'Konya'da deprem olmaz.'diye biliniyordu artık var. Türkiye'nin de deprem haritası kırmızı, Japonya ile aynı durumda. Buna göre, 'Allah korusun deprem olmasın' değil 'Allah korusun depremde az hasar olsun.' denmeli. Hep beraber önlem alıp,  hazır olmalıyız. " diye konuştu.

DEPREM NEDİR?

Deprem, tektonik olarak kuvvetlerin yada volkan hareketlerinin etkisi ile yer kabuğunun kırılması sonucunda meydana gelen enerjinin sismik dalgalar hâlinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetli bir şekilde sarsılması anlamına gelmektedir.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK FAY HATTI NEREDE?

Kuzey Anadolu Fay Hattı , KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.

Deprem uzmanından Eskişehir için flaş uyarı!

Uyardı: '7.6 büyüklükte deprem bekliyoruz'

Deprem bilimci Naci Görür açıkladı: Marmara'da olan 4,5 büyüklüğündeki deprem, beklenen İstanbul depremini tetikler mi?


Geri Dön