Kent Haberleri

Japon deprem uzmanından TOKİ evlerine tam not!

Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulunan Japon deprem uzmanı Moriwaki, TOKİ evlerinin hasar almadığını belirterek tam not verdi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrasında TOKİ binalarını inceleyen Japon deprem uzmanı Moriwaki, TOKİ binalarının hasar almadığını belirterek bu binaların zemin etüdü ve denetimin önemini gösterdiğini vurgulayarak tam not verdi.

TOKİ EVLERİNE TAM NOT!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli "asrın felaketi" olarak adlandırılan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenmeyen TOKİ konutlarına örnek yapı olarak göstererek tam not verdi.

Moriwaki, meydana gelen depremleden onra yıkılan veya zarar gören binalarda inceleme yapmak için Kahramanmaraş'a geldi. Bölgede incelemeler yapan Moriwaki, 6 Şubat'taki depremlerde TOKİ konutlarının yıkılmadığını vurgulayarak, TOKİ'nin kendi içinde de denetim sisteminin çok iyi çalıştığını söyledi.

TOKİ KONUTLARI ÖRNEK ALINSIN!

Jpon deprem uzmanı Moriwaki, TOKİ konutlarının örnek alınması gerektiğini söyleyerek şu ifadelere yer verdi: "TOKİ kendi içinde kontrol yapıyor ve onun için de daha güvende. TOKİ bu durumda daha güvenli. Her yerde aynı sistem yapılabilirse daha iyi olacak." dedi.

ARTÇILAR BİR SENE DEVAM EDECBİLİR!

Moriwaki, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından artçıların bir sene daha sürebileceğini söyledi. 

Hasarlı binalara girilmemesi gerektiğini vurgulayan Moriwaki, "Artık hasarlı olan binaya gitmemek lazım, kritikse inşaat mühendisine ya da mimara kontrol ettirmek gerekiyor. Hasar hiç yok, zemin iyi ise korkulacak bir şey yok demektir." dedi.

 

PREFABRİK KONUTLAR DAHA GÜVENLİ!

Moriwaki deprem sonrasında hasarlı binalara girilmemei gerektiğine vurdu yaparak, Prefabrik konutların daha güvenli olduğunu söyledi.

Hasarlı binalar için ise şu ifadeleri kullandı: "Kolonda, kirişte çatlak yoksa problem yok. Duvarda çatlaklar olabilir. İnşaat mühendisi 'Sıkıntı yok.' diyorsa rahatça yaşayabilirsiniz. Fazla korkmamak lazım. Bunun için uzun vadede çalışmak lazım, çocukluktan eğitim gerekiyor. Siz Türkiye'de 'Çocuklar duymasın.' diye deprem hiç gösterilmiyor ama aniden deprem olduğunda çocuğun bilgisi yok. Onun için küçük yaşta eğitim verilmesi gerekiyor. Biz Japonya'da çocuklara anaokulundan itibaren çizgi filmlerle eğitim vermeye başlıyoruz. Kademe kademe bilgilendiriyoruz, insanda bilgi varsa korkmuyorlar. Türkiye'de ise 'Ben depremden korkuyorum.' diyor. "

DEPREME KARŞI HAZIRLIKLI OLUNMALI!

Moriwaki depremlere karşı hazırlıklı olunmasını söyledi.  Yaşam üçgeni yönteminin önemine değinen Moriwaki, deprem olduğunda kaçmamak gerektiğinis sçyleyerek yaşam üçgeninin öneminden bahsetti. Kahramanmaraş ve 1999 depreminde insanların uyurken depreme yakaldığını belirten uzman isim, birçok insanın kaçarken merpenlerde hayatını kaybettiğini söyledi

Japonya ve Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunun altını çizen Moriwaki, "Artık biz bunu kabul etmek zorundayız. Sallanmadan önce iyi hazırlan, depreme dayanıklı ol." ifadesini kullandı.

Deprem konutlarının proje alanlarında fay analizi yapılacak! TOKİ ve MTA'dan iş birliği!

TOKİ deprem konutlarının fiyatları belli oldu mu? TOKİ deprem konutları satılabilir mi?

TOKİ deprem konutları ne zaman yapılacak? Deprem konutları nereye yapılacak? İşte 11 ilde TOKİ listesi!