Kent Haberleri

Japonya'daki deprem uyarı sistemi Türkiye'de uygulanır mı? 

Japonya'da 7,6'lık depremde 50'den fazla bina yıkıldı. Meydana gelen depremde en az 48 kişi hayatını kaybetti. Japonya'da deprem uyarı sistemi ile önceden gelen bildirim sayesinde Japonya halkı depreme karşı hemen önlemini alıyor. Peki bu sistem Türkiye'de uygulanır mı?

Japonya yeni yılın ilk gününde depremlerle sarsıldı. Japonya Meteoroloji Ajansı'na (JMA) göre, dün batıdaki İşikawa'nın Noto Yarımadası ve açıklarında büyüklükleri 5 ila 7 arasında değişen çok sayıda deprem meydana geldi. Noto Yarımadası kıyısında 2 Ocak yerel saatle 10.17'de 5,6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Deprem anı kameralara yansırken bir kişinin çektiği video sosyal medyanın gündemine düştü. Deprem olmadan saniyler öncesinde telefonuna gelen deprem uyarı sistemi ile depremin olacağını öğrendi ve hemen önlemini aldı. Sosyal medyadaki bu video tartışmalara neden oldu. Aynı sistemin Türkiye'de de olmasını söyleyen Yoshi adlı X sosyal medya kullanıcısına cevap,  İstanbul Teknik Üniversitesi  Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Prof Dr. Mikdat Kadıoğlu'ndan geldi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...


Mikdat Kadıoğlu @Mikdatca
Yok öyle bir şey! Japonyada fay acıklarda okyanusta yüzlerce km ötede. Bu yüzden Japonyada P dalgası ile S dalgası arasında yeterli zaman var. Türkiyede ise nerdeyse fayların üzerinde oturuyoruz. P ile S dalgası arasındaki süre sadece birkaç saniye! Yanlış bilgi ve umut verneyin.


Şafak Malatya @SafakSina1903 ''Hocam resmi olmasa da böyle bir uygulama aslında var. Saniyelerle de olsa, uzaklığa göre önceden bilgi veriyor. Kahramanmaraş depreminden bu yana kullanıyorum ve bu süre zarfında İstanbul ve civar illerde olan depremleri ortalama 15 ila 30 saniye arasında tıpkı bu şekilde ikaz olarak verdi. Dediğim gibi resmi değil belki ama iyi çalışıyor. İncelemek isterseniz..''

Serdar Çakmak @uzaymimari: ''Galiba depremin merkez üssüne yakın bölgeler için de zaten uyarı sistemi dediğiniz şey yüzünden pek çalışamamış.Uyarı ve ölçüm sistemleri daha ziyade kentin, elektrik, gaz, su gibi deprem sonrası daha büyük felaketlere yol açılmasını önlemek konusunda işe yarayabilir sistemlerdir. 

İnsanları uyarmaktan ziyade deprem dirençli kentleri kurabilmemiz gerekiyor. Dere yataklarına ve çok riskli yerlere konut yapmayarak başlanabilir belki.. ancak yıllardır bu alanları yapılaşma sürüyor, adeta üzerlerine kentler kuruluyor. Derelerin üzeri kapatılıyor.. Sayısız örnek yurdun dört bir yanında var ve hala da sürüyor...'' dedi.

US @1AlperUsta: ''Evlerimizi güvenli depreme dayanıklı yapmak , tedbir almak yerine, erken haber alıp nasıl depremden kacariz! Derdinde herkes hocam. Fay hatlarıyla ilgili en ufak bilgi olmayınca bu paylaşimları yapıyorlar.  Afet farkındaliğında ilerlemek çok zor. Ama çalışmaya devam hocam.


Kemal Duran @kemald_deprem: ''Her Japon, deprem uzmanı değildir.  Bu günkü deprem, karada ancak çok az yerleşim ve nüfus var. Deprem, yerleşim yerlerine yakın ise kritik altyapılar (gaz, ulaşım vb) için, uzak ise (mexico city vb) insanların tahliyesi için erken uyarı sistemleri işe yarar.'' dedi. 


Av. Elkan ALBAYRAK @av_elkan: ''Kişilere değil ama devlet kurumlarına faydalı olabilir. Bu süre bazı acil önlemleri almak için yeterli bir süre değil mi ⁉️

Arzu Barské | Emerging technologies @arzubarsk:''99 depreminde once cok guclu bir Islik sesi gibi bir ses duydum(Kosuyolu-Istanbul), sarsinti baslayana kadar ~5-6sn vardi arada.'' dedi. 

Prof. Dr. Naci Görür'den Tunceli uyarısı: 7'nin üzerinde deprem bekliyorum!

Japonya'da depremler doğa olayı izler gibi güvenli konutlarda izleniyor! Türkiye'de de böyle olabilir mi?