25 / 12 / 2024

Japonya'daki konut krizinin nedeni: Boş evler!

Japonya'daki konut krizinin nedeni: Boş evler!

Japonya sürekli azalan nüfusuyla mücadele ederken, sonrasında ortaya çıkan boş ev sayısı dokuz milyon gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Bu evler Japonya için büyük sorun haline gelmeye başladı.



Japonya'da genellikle kırsal alanlarda saklı kalmış terk edilmiş konutlar,  'Akiya' olarak adlandılırken bu evler Japonya'nın en büyük sorunu haline geldi. Tokyo ve Kyoto gibi büyük şehirlerde daha fazla 'Akiya' görülüyor. Bu durumun da zaten yaşlanan nüfus ve her yıl doğan çocuk sayısındaki endişe verici düşüşle boğuşan bir hükümet için sorun teşkil ediyor.

ASIL SORUN ÇOK EV DEĞİL, YETERSİZ İNSAN SAYISI!

Sputniknews'de yer alan habere göre; Kanda Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Jeffrey Hall, "Bu Japonya'nın nüfusunun azalmasının bir belirtisi. Bu aslında çok fazla ev inşa etme sorunu değil, yeterli sayıda insana sahip olmama sorunu" dedi.

KONUTLARIN YÜZDE 14'Ü BOŞ!

İçişleri ve İletişim Bakanlığı tarafından hazırlanan verilere göre; Japonya'daki tüm konutların yüzde 14'ü boş durumda. Bu orana ikinci eve sahip olanların ve sahipleri yurtdışında çalışırken geçici olarak boşaltılan mülklerin de dahil olmak üzere başka nedenlerle boş bırakılanlar evlerinde de dahil olduğu aktarıldı.

Uzmanlara göre sayıları giderek artan bu mülklerin geleneksel 'Akiya' gibi terk edilmediğini, hükümet ve toplum içinbaşka sorun teşkil ettiğini söyledi. Uzmanlar bu sorunlar arasında en önemli hususun deprem ile tsunamiye eğilimli bir ülkede felaket zamanlarında kurtarma ekipleri için riskleri artırmak olduğunu söyledi.

Japonya daki konut krizinin nedeni: Boş evler!

MİRAS BIRAKACAK VARİSLERİ YOK!

Akiya tipi konutların genellikle nesiller boyunca aktarıldığını belirten uzmanlara göre; Japonya'da doğurganlık oranının düşmesinden dolayı pek çoğunun miras bırakacak varisi kalmadığını ya da şehirlere taşınan ve kırsal bölgelere dönmenin pek bir değeri olmadığını düşünen genç nesillere miras kaldığını söyledi.

Öte yandan bazı evlerin de idari belirsizlik içinde olduğunu ve yerel makamların kötü kayıt tutmalarından dolayı sahiplerinin kim olduğunun bilinmediğini söyledi. 

BU EVLERİN ALICISI YOK!

Hall, ev sahiplerinin bu evleri satmak istemeleri halinde bile alıcı bulmakta zorlanabileceklerini belirtti. Çünkü bu evlerin çoğunun toplu taşıma araçlarına, sağlık hizmetlerine ve hatta marketlere erişimi kesilmiş durumda.

Tokyo Şehir Üniversitesi mimarlık ve kentsel tasarım fakültesi profesörlerinden Yuki Akiyama,  Noto Yarımadası'nı vuran 7.5 büyüklüğündeki depremden sonra boş evlerin geçmişte de sorunlara yol açtığını dile getirdi.

EVLERE UZUN ÖMÜRLÜ OLDUKLARI İÇİN DEĞER VERİLMİYOR

Depremin meydana geldiği bölgenin 'Akiya' ile dolu olduğunu ve bunların hem afet sırasında bölge sakinleri için tehlike oluşturduğunu hem de deprem sonrası yeniden yapılanma için zorluklar yarattığını söyleyen Akiyama, "Bir deprem ya da tsunami meydana geldiğinde, boş evlerin yıkılıp yok olurken tahliye yollarını kapatma ihtimali var" diyerek depremden sonra yetkililerin, mülkiyet belirsizliği nedeniyle hangi hasarlı mülkleri temizleyebileceklerine karar vermekte zorlandıklarını ve bunun da 'yeniden inşa için bir engel' oluşturduğunu söyledi.

Japonya'daki evlere uzun ömürlü oldukları için değer verilmediğini ve Batı'dakinin aksine, insanların genellikle tarihi binalarda yaşamayı değerli görmediklerini belirten Akiyama, "Japonya'da ev ne kadar yeniyse o kadar yüksek fiyata satılıyor" dedi. 

Japonya'da konut fiyatı 59 milyon yeni aştı!
Japonya'dan Türkiye'ye övgü: Deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmaları takdire şayan!

Geri Dön