Kent Haberleri

Jeoloji mühendislerinden deprem uyarısı!

Balıkesir'de son birkaç gündür yaşanan depremler, kentin depremselliğini yeniden gündeme getirdi. Jeoloji Mühendisleri İl Temsilcisi Kemal Gökçay Yenigün, Balıkesir'de uyuyan fayın uyarıda bulunduğunu söyledi.

 Balıkesir Jeoloji Mühendisleri İl Temsilcisi Kemal Gökçay Yenigün, son yaşanan depremleri değerlendirerek uyarılarda bulundu. Uyuyan Balıkesir fayının birkaç gündür yaşanan depremler ile kendisini hatırlattığını kaydeden Yenigün "Uyuyan Balıkesir Fayı, Uyusam da. 

buradayım diyor. Büyük Balıkesir Fayı günümüzde uyumakta, ne zaman uyanacağı? Bilinmemektedir. Varilliğinin da unutulmaması için dün gece, Balıkesir de, Ayşebacı, Beyköy, Kabakdere köylerinde, ayrıca Balya ve Şavaştepe de bizlere küçük uyarılar yapmıştır. Küçük şiddetli bu sallantılar acaba, Büyük Balıkesir Fayı'ında birikmiş olan enerjiyi azaltarak, büyük şiddetli depremlerden bizleri korumakta mıdır?" dedi. 

M.T.A Genel Müdürlüğü'nün 2011 tarihli Türkiye Aktif Fay Haritasında Havran-Balya-Balıkesir Fay Zonu bulunduğunu kaydeden Yenigün "Havran-Balya-Balıkesir Fay Zonu Balıkesir il sınırları içerisinde Edremit körfezi ile Kepsut arasında uzanan sağ yönlü doğrultu atımlı aktif bir fay sistemidir. Havran-Balya-Balıkesir Fay Zonu iki segment'e ayrılır. 

Edremit körfezinden başlayan ve Ayvatlar köyü kuzeyine kadar uzandığı tespit edilen Havran-Balya Fayı ve İvrindi'den başlayan Balıkesir kentinden geçerken bükülerek Kepsut istikametinde devam eden Büyük Balıkesir Fayı. Bu faylar arasında 7-8 km lik bir mesafe bulunmaktadır" diye konuştu. 


PLANLARA İŞLENMEDİ

Balıkesir fayının Nazım İmar Planlarına işlenmediğini hatırlatan Balıkesir Jeoloji Mühendisleri İl Temsilcisi Kemal Gökçay Yenigün açıklamasını şöyle sürdürdü: "Balıkesir Kentini ve çevresini tehdit eden ana fay; Balıkesir fayı planlara işlenmemiştir. Ayrıca 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planlarında da gösterilmemiştir. 

Doğa olaylarının afete dönüşmesi 'kader' değildir ve toplumsal acıların tekrar tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir. Afetlere karşı mücadele, insanın doğaya karşı tarihsel savaşımının bir parçasıdır. 

Bu savaşım ancak bilginin gücü ile kazanılabilir. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, yaşanan depremlerle toplumsal hafızamızdan kısa süre sonra silinen, deprem ve sonuçlarının artık 'toplumsal unutkanlığımız' olmaktan çıkarılması gerektiğini; Balıkesir ilinin jeolojik yapısı nedeniyle oluşabilecek depremlerin, yıkıcı afetlere dönüşmesinin önüne ancak akıl, bilim ve doğru mühendislik öngörüleri ile geçebileceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."


Balıkesir Yeni Haber