Genel

Jeopark Kurulu ile köye dönüşler kolaylaştırılacak mı?

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi olan Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, UNESCO şemsiyesi altında oluşturulacak Jeopark Kurulu ile köye dönüşlerin ve de kırsal kalkınmanın kolaylaştırılabileceğini belirtti.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin jeopark alanları bakımından çok zengin olduğunu ancak bu alanların turizm için yeterince kullanılamadığını belirtti. 


Jeoparkların, volkanlar, peri bacaları, karstik mağaralar, kanyonlar, kaya mezarları, taş köprüler, tarihi evler ile pek çok jeolojik, jeomorfolojik ve doğal mirası bünyesinde barındırdığına işaret eden Kazancı, "Sadece Ankara'daki kayaç çeşitliliği Avrupa'daki kayaç çeşitliliğinden fazla. Bu çok büyük bir jeoturizm ve jeopark potansiyeli demektir" dedi.


Ürgüp ve Pamukkale örnek olmalı


Kazancı, jeolojik ve biyolojik çeşitliliği korumanın tek yolunun insanların duyarlılıklarını arttırmakla mümkün olduğunu söyledi.


Kırsalda yaşayan halkın, gelir elde edeceği alanları koruyacağına işaret eden Kazancı, "En önemli örnekler Denizli Pamukkale ve Ürgüp Göreme. Buralarda insanlar korudukları ve içinde yaşadıkları topraklardan para kazanıyor. Bu nedenle de devamlılığını sağlamak için elinden geleni yapıyor" dedi.


Turizmin, kırsal kalkınma, çevre bilinci, ekonomik gelişim, dünyaya açılma ile yatırımı beraberinde getirdiğini vurgulayan Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bizim bu değerleri hem turizmin hem de kırsal kesimin faydasına değerlendirmemizin temel sebebi kimsenin inisiyatif almaması. UNESCO Milli Komisyonu şemsiyesi altında bir Jeopark Kurulu oluşturalım ve orada herkes yapabileceklerini, fikirlerini ortaya koysun istiyoruz. Gelin zengin kaynaklarımızı kullanalım. Dünya bu zenginlikleri kullanırken ve önemli oranlarda para kazanırken biz yapamıyoruz çünkü kimse adım atmıyor. Bu adımın bir an önce atılması gerekiyor. Yöneticiler ve bilim insanları el ele vererek, halka sahip olduğu zenginliğin gelir olarak dönmesini sağlamalıyız. Böylece jeoparklar sayesinde kırsal alanlarda tarımsal, turistik ve ekonomik artış sağlanabilir."


AA