JP Morgan’dan tedirgin eden karar! Türkiye’ye yönelik enflasyon beklentisi yükseldi!
ABD merkezli uluslararası finans kuruluşu JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dünkü faiz artırımı kararının ardından Türkiye için hem büyüme hem de enflasyon görünümlerini yukarı yönlü güncelledi. Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) dünkü faiz arttırımı beklenenin altında gerçekleşti
JP Morgan, yılsonu itibarıyla ekonomik büyümenin daha önce beklenen yüzde 3,2 seviyesi yerine yüzde 4 seviyesinde gerçekleşeceği değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) dünkü faiz arttırımı beklenenin altında gerçekleşti.
euronews.com’un haberine göre, JP Morgan analisti Fatih Akçelik, müşterilerine ilettiği notta, liradaki değer kaybı, vergi artışları ve ücret zamları sebebiyle temmuz ayında enflasyonist baskıların yoğunlaştığını ifade ederek, yılsonu enflasyonunun da yüzde 50 yerine yüzde 57 olmasını beklediğinin altını çizdi.
Akçelik, doğal gaz fiyatlarındaki negatif baz etkisi ve seçim öncesi teşvikler sebebiyle enflasyonun 2024 yılı mayıs ayında yüzde 64 ile zirve yapmasını beklediklerini söyledi.
Peki, JP Morgan analisti Fatih Akçelik, konuya ilişkin başka neler söyledi? İşte detaylar...
Fatih Akçelik, "Yılsonu politika faizi öngörümüzü yüzde 30 olarak muhafaza ediyoruz. Bunun yanı sıra, yılsonuna kadar her toplantıda 250 baz puanlık bir artış bekliyoruz" şeklinde değerlendirmede bulundu.
TCMB, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz politikasını tersine çevirmeye devam edip politika faizini de 250 baz puan artırarak yüzde 17,50 seviyesine yükseltmişti.
43 AY SONRA BİR İLK
Öte yandan, Rezerv biriktirmek amacıyla bir süredir piyasada net döviz alımı yapan ve kur korumalı mevduat (KKM) kaynaklı kur farkı ödemelerinin tümünü üstlenen Merkez Bankası, 14 Temmuz tarihi itibari ile swap hariç fonlamada nette bankalardan borçlanıcı konuma geçti. Böyle bir durum en son 2019 yılı Aralık ayında meydana gelmişti.
Açık piyasa işlemlerinde (APİ) Merkez Bankası’nın net fonlaması, 14 Temmuz tarihinde -43,2 milyar TL, 17 Temmuz tarihinde -122,6 milyar TL, 18 Temmuz tarihinde ise -176,5 milyar TL olarak kayıtlara geçti.
Bu gelişmeye paralel olarak, 7 Temmuz tarihinde yüzde 16,42 olarak belirlenen ortalama BIST gecelik repo faizleri de yüzde 13,51 ile Merkez Bankası’nın politika faizi olan yüzde 15’in altına geriledi.
Kur Korumalı Mevduat’ta devrim niteliğinde karar! Resmi Gazete’de yayımlandı!