Ekonomi

JPMorgan’dan şok Türkiye tahmini! İşte depremden sonra gerekecek para miktarı!

Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından hasarla ilgili raporlar peş peşe açıklanırken, çeşitli kurumlardan da depremin ekonomiye etkisiyle ilgili tahminler gelmekte. Son olarak ABD merkezli Yatırım Bankası JPMorgan da depremin Türkiye’ye maliyetinin ne kadar olacağını öngören kapsamlı bir rapor haŞu ana kadar 61 binanın ağır hasarlı ya da yıkıldığı bildirilirken, depremin ekonomiye etkilerinin ne olacağı da merak ediliyor

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından can kaybının haricinde oluşan hasarla ilgili de rakamlar netleşiyor. Şu ana kadar 61 binanın ağır hasarlı ya da yıkıldığı bildirilirken, depremin ekonomiye etkilerinin ne olacağı da merak ediliyor.

Depremin ardından öncelikle altyapı çalışmaları gündemde olacak ve bu Türkiye ekonomisine büyük bir yük getirecek. Ayrıca deprem nedeniyle oluşan ekonomik kayıplar da, oldukça fazla olacak. Peki ilk etapta altyapı için ne kadarlık bir yük oluşacak?

Konuyla ilgili son tahmin ise ABD’li dev yatırım bankası JPMorgan’dan geldi. Banka, Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinin ülke altyapısına ne kadar yük getireceği hususunda kapsamlı bir rapor hazırladı.

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, Türkiye'yi vuran Kahramanmaraş merkezli deprem felaketine ilişkin fiziki maliyetini tahmin ederken ayrıca Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin öngörüsünü de paylaştı.

ALTYAPI MALİYETİ 25 MİLYAR DOLAR OLACAK!

JPMorgan raporunda, Türkiye’de yaşanan deprem felaketi nedeniyle oluşacak altyapı maliyetinin 25 milyar dolar olacağını tahmin ederken, deprem felaketinin yarattığı bu rakamın, GSYH’nin yüzde 2,5'ine denk geldiğini açıkladı.

Banka ayrıca, TCMB'nin gelecek haftaki para politikası toplantısında faizleri 100 baz puan daha düşürerek yüzde 8'e indireceğini tahmin etti.

Konuyla ilgili JPMorgan ekonomisti Fatih Açelik, bankanın müşterilerine ilettiği notta, "Türkiye'deki deprem trajik can kaybına yol açtı ve önemli ekonomik sonuçları olacak" ifadelerini kullandı.

Akçelik, "Siyasi yönetim depremden önce bile faizlerin daha da indirileceği sinyali verdiği için, 18 Haziran'a kadar yapılması gereken seçimler öncesinde yeni faiz indirimleri yapılması olasılığını göz ardı edemiyoruz. Fakat, Türkiye’de para politikası aktarım mekanizması çalışmadığından politika faizinin artık geçmişe kıyasla daha az önem taşıdığına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

CAN KAYBI SAYISI ARTIYOR!

Diğer yandan, başta Kahramanmaraş olmak üzere Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açan deprem felaketinde 36 bin 187 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.