Emlak Terimleri

Kabahatler Kanunu çevreyi kirletme!

30 Mart 2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında çevreyi kirletme suçuna verilen cezalara ilişkin hükümlere de yer veriliyor. İşte Kabahatler Kanunu çevreyi kirletme maddeleri..

Kabahatler Kanunu çevreyi kirletme!

Kabahatler Kanunu kapsamında evsel atık ve artıkları, bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atmak gibi çevreyi kirletme suçlarına para cezası veriliyor.


Çevreyi kirletme

Madde 41- 

(1) Evsel atık ve artıkları, bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, yirmi Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bireysel atık ve artıkların atılması halinde de bu fıkra hükmü uygulanır. 


(2) Fiilin yemek pişirme ve servis yerlerinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye, beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.


(3) Hayvan kesimine tahsis edilen yerler dışında hayvan kesen veya kesilen hayvan atıklarını sokağa veya kamuya ait sair bir alana bırakan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. 


(4) İnşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, yüz Türk Lirasından üçbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi halinde bu tüzel kişi hakkında verilecek idarî para cezasının üst sınırı beşbin Türk Lirasıdır. Bu atık ve artıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da ayrıca kişiden tahsil edilir. 


(5) Kullanılamaz hale gelen veya ihtiyaç fazlası ev eşyasını bunların toplanmasına ilişkin olarak belirlenen günün dışında sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu eşyanın toplanması hususunda belediye tarafından belirli aralıklarla yılda üç günden az olmamak üzere belirlenen günler önceden uygun araçlarla 

ilân olunur. 


(6) Kullanılamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarını ya da bunların mütemmim cüzlerini sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye ikiyüzelli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bunların kaldırılmasına ilişkin masraf da kişiden ayrıca tahsil edilir. 


(7) Bu kabahatler dolayısıyla idarî para cezasına belediye zabıta görevlileri karar verir. 


(8) Bu kabahatler dolayısıyla meydana gelen kirliliğin kişi tarafından derhal giderilmesi halinde idarî para cezasına karar verilmeyebilir. 


(9) Bu madde hükümleri, belediye sınırları içinde uygulanır.


(10) Özel kanunlardaki hükümler saklıdır



Kabahatler Kanunu!
Kabahatler Kanunu gürültü!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com