Ekonomi

Kabarık doğalgaz faturalarına son! Bunları yaparsanız paranızın yarısı cebinizde kalacak!

Kombilerin yanlış kullanımı daha yüksek enerji tüketimine, bu da haliyle daha yüksek faturalara yol açıyor. Uzmanlar birkaç basit önlemle doğalgaz faturalarının düşürülebileceğini dile getiriyor. İşte, uzmanların tavsiyeleri…Ancak uzmanlara göre basit önlemler sayesinde kabarık faturaların önüne geçmek mümkün

Kış ayları gelince vatandaşın en büyük şikayeti yüksek gelen doğalgaz faturaları. Ancak uzmanlara göre basit önlemler sayesinde kabarık faturaların önüne geçmek mümkün. Fortes Mühendislik A.Ş Bölge Müdürü, Makine Mühendisi Muhammet Emin Nas, doğal gazın doğru kullanımı halinde cebimizin de rahatlayacağını dile getirdi.

Isınma ve sıcak su ihtiyaçları için kombi kullanan hanelerin, alacağı küçük önlemlerle tasarruf edilebileceğini söyleyen Nas, doğal gaz kullanımında tasarrufun püf noktalarını açıkladı. Nas, yapılacak tasarruf ile çevreye de olumlu katkı sağlayabileceğimizi ifade etti.

Peki, kabarık faturalardan kurtulmak için doğalgaz ve kombi kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte ayrıntılar…

İHTİYACINIZA UYGUN KOMBİ SEÇİN

Doğru bilinen yanlışlara da değinen Nas, bireylerin en sık yaptığı hatalara dikkat çekti. Nas, “Kombi kullanan kişilerin en sık yaptığı hatalardan birisi ihtiyaçlarına uygun kombi seçmiyorlar. Ya ihtiyacına oranla çok küçük veya çok büyük bir model seçebiliyorlar. Doğru kombi seçimi için yani kombinizin doğru kapasitede olduğundan emin olmak istiyorsanız mutlaka yetkili bir teknisyen tarafından profesyonelce monte edilmesine özen gösterin” diye konuştu.

 

SÜREKLİ AÇIP KAPATMAYIN!

Yapılan hatalardan birisinin de kombinin sürekli olarak açılıp, kapanması olduğunun altını çizen Nas, evde olunmadığı dönemlerde kombilerin kapatılmaması gerektiğine dikkat çekti. Nas, şöyle devam etti: “Evlerimizde yaptığımız en büyük hatalardan biri de kombiyi kullanılmadığı zamanlarda tamamen kapatmak. Aslında bu davranış enerji tasarrufu sağlayacak gibi görünse de tam tersine ortamın soğumasına neden oluyor ve bu da tekrar istenen sıcaklığa getirmek için daha fazla enerji harcamasına yol açıyor. Sürekli açıp kapatmak yerine kullanım suyunu optimum sıcaklıkta tutmak, tasarruf sağlayacaktır.”

ORTAM SICAKLIĞINI 1 DERECE DÜŞÜRÜN

Kombinin sıcaklığının doğru bir şekilde ayarlamasının da önemine değinen Nas, bunun enerji tasarrufu sağlamaya yardımcı olabileceğini ifade etti. Nas, ortam sıcaklığını sadece bir derece düşürmenin, gaz tüketiminde yüzde 6 ile yüzde 7 arasında tasarruf sağlayacağını kaydetti.

Nas, ayrıca radyatörlerde oda termostatı ve termostatik vana kullanılmasının, sıcaklığın istenilen seviyede tutulmasına yardımcı olarak yüzde 15'e varan tasarruf sağlayabileceğini söyledi.

Ayrıca kombi bakımının da önemine dikkat çeken Nas, “Binanınızın yalıtımı, uygun şekilde yalıtıldığından emin olmalısınız. Bu ipuçlarını takip ederek enerji faturalarınızdan tasarruf edip karbon ayak izinizi de azaltabilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.