23 / 12 / 2024

Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı'nın tünel çalışması tamamlandı!

Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı'nın tünel çalışması tamamlandı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 istasyondan oluşacak, 24,5 kilometre uzunluğundaki Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı tünel tamamlanma törenine katıldı.




İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı'nın tünel tamamlanma törenine katıldı. Sözcü'de yer alan habere göre, Başkan İmamoğlu'na Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ile İBB üst yönetimi de eşlik etti. Fulya Durağı'nda yapılan törende, İmamoğlu konuşken, tünel kazmakta kullanılan TBM (Tunnel Boring Machine) denilen kazı makinası da yer altından eş zamanlı olarak çıkarıldı. Hattın çok değerli olduğunu belirten İmamoğlu, “Burası, başından beri doğru bir iş planı ve finans planı ile işletilmiş, örnek metro hattı şeklinde önümüze raporlanmıştı. Arkadaşlarımla buradaki yüklenici firmaların uyumlu çalışmaları süreci daha da hızlandırmakta. Kabataş – Fulya arasında çalışan TBM'in son anına şahitlik etmek için buluştuk. Teknolojinin bizim gibi zor şehirlere katmış olduğu değer, çok çok değerli” diye konuştu.


“MECİDİYEKÖY-MAHMUTBEY BÖLÜMÜ ÖNÜMÜZDEKİ YIL HİZMETE GİRECEK”

Hattın 2 bölümden oluştuğunu söyleyen İmamoğlu, “Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy hattımız var. Bir de Mecidiyeköy-Mahmutbey hattımız var. Bu hattımız saatte, tek yönde 70 bin kişiye hizmet verebilecek kapasiteye sahip. Toplu taşımada büyük fayda sağlayacak bu hattımız. Ancak Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy hattında ne yazık ki biraz daha zaman ihtiyaç var. Mecidiyeköy-Mahmutbey hattımız ise inşallah önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde hizmete açacağımız bir hat. Ancak ikinci kısım olarak gösterebileceğimiz Kabataş – Beşiktaş – Mecidiyeköy hattı ise özellikle buradaki kazı çalışmalarında karşılaşılan tarihsel bulgulardan dolayı biraz daha fazla zamanımızı alıyor” dedi.


TOPLAMDA 19 İSTASYON OLACAK


Kabataş-Mahmutbey hattının toplam uzunluğu 24,5 kilometre. 19 istasyondan meydana gelen hat, tek yönde 70 bin yolcu kapasitesine sahip olacak. Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar ilçelerinden geçecek olan hat; Kabataş İstasyonu'nda, Kabataş-Taksim Füniküler Hattı ile Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı'na da entegre olacak. Yenikapı-Mecidiyeköy Hattı'ndan da söz konusu hatta entegrasyon da sağlanacak. Karadeniz Mahallesi İstasyonu'ndan Habibler-Edirnekapı-Topkapı Hattı da entegrasyon noktaları arasında. Son entegrasyon da Mahmutbey İstasyonu'dan Otogar-Bağcılar-Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyat Metro Hattı ile olacak.

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Ekrem İmamoğlu, törenin ardından çalışanlarla, yer altından çıkarılan TBM makinasının önünde anı fotoğrafı çektirdi.

İmamoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. İmamoğlu'na sorulan sorular ve İBB Başkanı'nın verdiği yanıtlar şu şekilde;


EMİNÖNÜ'NDAKİ BALIKÇI TEKNELERİNİN TAHLİYESİ

-Eminönü'ndeki balık ekmek tekneleri ile ilgili yeni bir tahliye kararı çıktı. Nasıl bir yol haritası izlenecek? Orada balık ekmek satanların bazı itirazları var, “Bizim yapacak başka işimiz yok” şeklinde. Oradaki meydan düzenlemesi ile ilgili bir tasarrufunuz olacak mı?

İBB'nin sadece orada değil ya da kamunun sadece orada değil, İstanbul'un muhtelif yerlerinde bazı alanları tahsis etme, ihaleyle verme gibi birtakım usulleri var. Bunlar, kalıcı mülk değil. Birinin babadan oğula geçmesi muhtemel bir alan değil. Bu tür yerlerde ihale yapılmış, ihale alınmış, arkadaşlar orada sürelerini doldurmuş hatta iki yıla yakın süre de uzatılmış. Ki bu, Sayıştay raporlarında da belediyeyi suçlayan ve zimmet doğuran bir işlem. Dolayısıyla biz orayı da önemsiyoruz. Yani orada nitelikli, gerçekten hijyenik, insanlara hizmet etmekte duruşu olan bir yer olması lazım. Bu konuda bizim iştiraklerimiz var. BELTUR gibi çok nitelikli, geçmişten bugüne işler yapan. Bu konuda arkadaşlarımızın çalışmaları var. Bize sunacaklar en doğru kararı orada vereceğiz. Biz, kültürün yaşamasından yanayız. Orada çalışan mağduriyetine bakılır. Eğer orada bir iş varsa, o iş yapılıyor ise, en yetenekli kimler var ise, ihtiyaç olduğunda oradan da insanlar çalışacak. Kimsenin ekmeğiyle işimiz yok. Ama ticari olarak bakarsanız, bir işin alındığı zaman gibi bittiği zaman da var. Ondan sonraki tasarrufu idare yapar. Şu anda yaptığımız tümüyle bu. Vicdana ahlaka hukuka kültüre uygun yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. İşlem de devam ediyor.

 

İstanbul'daki yarım kalan metro hatları ne olacak?


Geri Dön