Kaç ay kira ödenmezse icralık olunur? Kira öderken açıklamaya ne yazılır?
Kira, bir mülkün, konutun, bir taşıtın ya da benzeri şeylerin sahibi tarafından, bir süre için ve belli bir bedel karşılığında, başkasının kullanımına verilmesine denilmektedir. Peki Kira öderken açıklamaya ne yazılır? İşte detaylar!Online işlemlerde ise para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır
KİRA ÖDERKEN AÇIKLAMAYA NE YAZILIR?
Bankalar üzerinden ödeme yapılırken, açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılması uygundur. Online işlemlerde ise para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır.
Peki “Kaç ay kira ödenmezse icralık olunur?” İşte yanıtı…
KAÇ AY KİRA ÖDENMEZSE İCRALIK OLUNUR?
Kiracı tarafından kira borcu süresi içinde ve tam olarak ödenmezse kiralayan 4 şekilde kiracının taşınmazdan tahliyesi ve borcun tahliyesi sağlanır. İşte o yollar;
- İcra İflas Kanunu 269. Maddesi gereğince kiracının aleyhine tahliye talepli icra takibi yapılabilir. Bu takipte kiracıya ödenmeyen kira bedellerine dair bir ödeme emri gönderilir ve 30 gün içerisinde borcu ödenmesine dair ihtar çekilir. Verilen süre sonuna doğru kiracı borcunu tam olarak ödemez yahut 7 günlük itiraz süresi içinde itirazda bulunmaz ise İcra Mahkemesinde tahliye talepli dava açılabilir.
- Kiralayanın izleyeceği ikinci bir yol vardır o da 6098 sayılı Borçlar Kanunu 315. Maddesi ile düzenlenmiştir. Buna göre, kiracı kira bedelini ve yan giderlerini eğer ödemez ise noter ile kiracıya ihtar gönderilir ve en az 30 gün süre verilerek söz konusu borçlarını ödemesi aksi takdirde sözleşmenin iptal edileceği ihtar edilir. Verilen süreye rağmen kiracı kira borcunu ödemez ise tahliye talepli dava açılmaktadır.
- Kiracı, kiralananın tesliminin ardından vadesi gelmiş olan kira bedelini ya da eğer yan giderleri ödenmez ise kiraya veren, kiracıya yazılı olarak en az altmış günlük bir önel verilerek, bu önel içerisinde ödememesi halinde de sözleşmenin iptal edileceği bildirilebilir. Burada da belirtilen süreye rağmen kiracı kira borcunu ödemezse tahliye talepli dava açılabilir. Dava neticesinde verilen tahliye kararı icra dairesi yolu ile sonuçlandırılır.
- 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun' un 7/1-E maddesi ile getirildi. Buna göre bir seneden kısa süreli kira sözleşmelerinde bir kira dönemi içinde, bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir yıl içerisinde kira bedelinin ödenmemesinden dolayı kiracıya iki haklı ihtar tebliğ edilmişse; kira süresinin bitimini takip eden bir ay içinde buna ek olarak da ihtara gerek kalmaksızın tahliye davası açılır. Dava neticesinde verilen tahliye kararı icra dairesi ile sonuçlandırılır.