Kent Haberleri

Kaç konut yapılması lazım? Yıkılan yerlere yeniden bina yapılabilir mi?

Depremin ardından, önümüzdeki günlerde çok daha fazla belirginleşecek ihtiyaçlar da ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de konut. Peki uzmanlara göre, önümüzdeki dönem ne kadar konut ihtiyacı olacak ve yıkılan yerlere yeni konutlar yapılabilecek mi?Depremin ardından 10 ilde acilen inşa edilmesi gereken en az 300 bin konut ihtiyacı bulunduğu bildirildi

Geçtiğimiz hafta başı yaşanan büyük deprem felaketinden sonra, 30 bine yakın bina kullanılamaz hale geldi.

Depremin ardından 10 ilde acilen inşa edilmesi gereken en az 300 bin konut ihtiyacı bulunduğu bildirildi. Ancak bu yapıların hızlı teslimi kadar dayanıklılığı da önem taşırken uzmanlar, konvansiyonel inşaat yerine prefabrik betonarme yapılara dikkat çekerek, 1999 Marmara, 2003 Bingöl ve 2011 Van depremlerini hasarsız atlatan prefabrik yapıları hatırlattı.

10 ilde binlerce insanın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremleri sonrasında hayatta kalanların barınma sorunu acil çözüm bekliyor. Yaklaşık 13.5 milyon insanın etkilendiği ve 15 binden fazla binanın enkaza döndüğü deprem sonrasında ağır hasarlılarla birlikte 30 bine yakın bina kullanılamaz hale geldi.

Bu da en az 300 bin konutun acilen yeniden inşası anlamına geliyor. Yeni yapılacak konutlarla ilgili Dünya gazetecisinden Nurdoğan Arslan Ergün’e görüş bildiren uzmanlar, yeni yapılacak konutların hızlı tesliminin yanında uygun zeminde uygun malzeme ve uygun mühendislikle yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

YIKILAN YERLERE YENİ KONUT İNŞA EDİLEBİLİR Mİ?

Peki depremde yıkılan yerlere yeniden konut inşa edilebilir mi, buralara sağlam yapılar inşa etmek mümkün mü?’ sorusuna uzmanlar, bazı yerlerde ‘yapıdan kaynaklı kusur ve eksiklikler varsa’ yeni teknoloji ile sağlam yapılar inşa edilebileceğini söylerken,    zeminden kaynaklı ve büyük tahribat yaratan bölgelerde ise aynı noktaya yapı inşa etmenin çok da güvenli olmadığını söylüyor.

ARTIK KONVANSİYONEL İNŞAAT TARZINDAN VAZGEÇİLMELİ

Prof. Dr. Mustafa Erdik, modüler inşaat denilen prefabrik betonarme tekniği, hem deprem dayanıklılığı hem de hız anlamında çözüm olduğunu belirterek, “Dünya bunu yapıyor. Devletin bu alana yönelmesi lazım” diyor.

İTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Yüksel de depreme karşı dayanıklı yapılar inşa etmek için konvansiyonel inşaat tekniğinin terk edilmesi gerektiğini söylüyor.

Deprem sonrası dayanıklı konut açığının arttığını dile getiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İnşaat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mucip Tapan ise, tamamı mühendislik hizmeti gerektiren prefabrik yapıların hız ve dayanıklılık olarak öne çıktığını belirtiyor. Prefabrik yapıların 6-7 ay gibi kısa bir sürede teslim edildiğini aktaran Prof. Dr. Tapan, özellikle acil barınma ihtiyacı doğan deprem bölgelerinde bu tekniğin önemine dikkat çekiyor.