Emlak Terimleri

Kaç senelik kiracı gerekçesiz tahliye edilir?

Kiracı ilişkilerini düzenleyen Borçlar Kanunu esaslarına göre, bazı kiracılar gerekçe gösterilmeden evden çıkarılabilecek. Peki, kaç senelik kiracı gerekçesiz tahliye edilir? İşte Borçlar Kanunu esasları...

Kaç senelik kiracı gerekçesiz tahliye edilir?

Kiracı ilişkilerini düzenleyen Borçlar Kanunu esaslarına göre, ev sahibi kiracısını haklı gerekçeleri olmadan evinden çıkaramıyor. 


Ancak, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe konulacak madde ile bazı kiracılar gerekçe gösterilmeden evden çıkarılabilecek. Peki, kaç senelik kiracı gerekçesiz tahliye edilir?


Kanunda yer alan 347 inci madde hükümlerine göre, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilme hakkına sahip oluyor.


Buna göre 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ev sahipleri on senelik kiracılarını herhangi bir sebep göstermeden evinden tahliye edebilecek. Ancak bunun için sözleşme yenileme süresi dolmadan en az üç ay öncesinde bildirimde bulunmaları gerekiyor.


2014'te on yıllık kiracılara tahliye getiren Borçlar Kanunu maddesi:


Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Yeni kira kanunu!
Kiracının tahliyesi yeni borçlar kanunu!