Genel

Kaç şiddetinde deprem evleri yıkar? AFAD deprem bilgilerini nereden alıyor?

Deprem, Türkiye’nin gerçeklerinden biridir. Bundan dolayı her vatandaşın deprem hakkında bilmesi gereken minimum bilgiler vardır. Kaç şiddetinde deprem evleri yıkar? İşte deprem hakkında araştırılan sorular ve yanıtlar! Peki “Kaç şiddetinde deprem evleri yıkar? AFAD deprem bilgilerini nereden alıyor? Depremde binanın ilk neresi çöker?” İşte depreme dair sorulan bu ve diğer soruların araştırılan yanıtları…

DEPREMDE HANGİ BİNALAR YIKILMAZ?

Depremde hangi binaların yıkılmayacağına dair şöyle bir gerçek var; Bir yapının bölgesel ve parsel bazındaki zemin etütleri doğru yapılmış ise, projeleri yönetmeliklere ve aynı şekilde standartlara da uygun yapılıp, inşaatı projelerine, yönetmelik ve şartnamelere uygun yapılmış ise bu tip yapılar depremde yıkılmaz.

Peki “Kaç şiddetinde deprem evleri yıkar? AFAD deprem bilgilerini nereden alıyor? Depremde binanın ilk neresi çöker?” İşte depreme dair sorulan bu ve diğer soruların araştırılan yanıtları…

DEPREMDE BİNANIN İLK NERESİ ÇÖKER?

Depremde binanın ilk neresi çöker? sorusu şu sıralarda sıkça sorulmaktadır. Deprem sarsıntısının yaşandığı sırada binaların ilk zarar gören bölümü, genel olarak zemine en yakın kısımlarında gözlemlenir. Bu bölümler ise genelde binaların taşıyıcı kolonları olmaktadır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadı ise ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hız kazanacaktır.

KAÇ ŞİDDETİNDE DEPREM EVLERİ YIKAR?

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneğinin aktardığı bilgilere göre, 4 büyüklüğünde olan bir deprem sırasında eşyalar hareket etme durumu yaşanır ve zayıf olan binalarda hasarlar meydana gelebilir. Bununla birlikte 6 büyüklüğündeki depremlerde de binaların dayanıklılığına bağlı olmak kaydıyla büyük hasarlar ile karşılaşılabilir. Binaların duvarı ve bacaları yıkılabilme durumu da görülebilir.

AFAD DEPREM BİLGİLERİNİ NEREDEN ALIYOR?

AFAD depremin şiddetini ve derinliğini vatandaşlar ile paylaşmaktadır. AFAD’ın deprem uygulamasında yer alan bilgilerin ana kaynağı, Türkiye deprem veri merkezinden alınmış olan veriler kapsamında yani bu bilgileri kullanılarak yapılan deprem çözümleri kullanıcılara aktarır.

DEPREM RİSKİNİN EN AZ OLDUĞU YERLER NELERDİR?

4. ve 5. en az riskli deprem bölgesinde yer alan iller bu kategoride yer alıyor. Ülkemizin deprem haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan illerdir. Bu iller; Artvin, Ankara, Edirne, Kırklareli, Sinop, Giresun, Trabzon ve Rize ile birlikte  Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman yer alır.