Emlak Terimleri

Kaçak inşaat cezasına itiraz edilir mi?

İmar mevzuatında yer alan uyulması zorunlu kurallara uyulmadan yapılan inşaatlar kaçak olarak biliniyor. Kaçak yapı nedeniyle, para cezalarına karşı iptal davası açılabilir mi? Kaçak inşaat cezasına itiraz edilir mi?

Kaçak inşaat cezasına itiraz edilir mi?

İmar mevzuatında yer alan uyulması zorunlu kurallara uyulmadan ruhsat ve eklerine aykırı yapılan inşaatlara kaçak inşaat deniyor.


İnşaatına başlanmış olan yapının belediyede kaydının olmaması ve belediye yetkilileri tarafından bu binanın ruhsatı olmamasının tespit edilmesi halinde bina durdurulabiliyor. 


Kaçak bina inşaatını öğrendiğinde, inşaatın o andaki durumunu tespit ediyor. Kaçak yapının tespit edilmesi halinde yapının uygun hale getirilmesi ya da yıkılması gerekiyor. 


Kaçak inşaat olarak tespit edilen yapının, tespit tarihinden itibaren otuz gün içerisinde yapının ruhsatlandırılması ya da ruhsat eklerine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Aksi halde, yetkili birimlerce kaçak inşaat cezası uygulanabiliyor. 


Kaçak yapı nedeniyle, para cezalarına karşı açılacak iptal davaları için dava dilekçesi örneği!


Kaçak inşaat cezasına itiraz...


………..  İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA

                                                                                                        ………….

 

 

DAVACI………...….:          (T.C. Kimlik No)

Adresi……………....:

VEKİLİ……….........:

Adresi……………....:

DAVALI……………:

TEBLİĞ TARİHİ….:

DAVANIN KONUSU : 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesi uyarınca 17.650,00 TL idari para cezası verilmesine ilişkin … belediye encümeninin ../../2010 sayılı kararının iptali ile yürütmenin durdurulması istemidir.

OLAY VE HUKUKİ AÇIKLAMA: ….. İli … ilçesi … Mahellesi, … Sokak …No… adresinde tapununu .. pafta ..ada .. parsel sayısında kayıtlı taşınmaz üzerindeki yapı ile ilgili olarak tespit ayıplmıştır.

Daha sonra ise gelen tebligatta, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesi uyarınca 17.650,00 TL idari para cezası verildiği bildirilmiştir.

Öncelikle imar para cezalarının hesaplama şeklini düzenleyen 42. madde ile yapıların sınıf ve gruplarının Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca çıkarılan Tebliğe bağlanması Anayasanın SUÇTA VE CEZADA KANUNİLİK ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.

Yine 42. maddede düzenlenen para cezası miktarları bugüne kadar Danıştay’ın içtihatlarına aykırı olarak düzenlenmiştir. Ayrıca Anaya Mahkemesi kararlarına aykırılık teşkil etmektedir.

Bu hususlar nedeniyle 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesi Anayasa aykırı olduğundan öncelikle bu maddenin Anayasa mahkemesine götürülmesi için anayasaya aykırılık definin incelenmesini istemekteyiz.

İmar para cezası hatalı hesaplanmıştır. Benim taşınmazım üzerindeki yapımın sınıfı ve grubu hatalı belirlenmiştir. Böylelikle daha fazla para cezası hesaplanmıştır.

Para cezasının artırım nedenleri olmamasına rağmen artırım yapılmıştır.

Tesbitte bulunan ekipte yapının metrekaresini ölçebilecek uzman eleman bulunmamaktadır. Dolaysıyla burada ölçüm hatası vardır.

……….

 

Bu nedenle, işbu davayı zorunda kaldık.

YASAL DELİLLER: : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu ve diğer ilgili mevzuat

SONUÇ VE İSTEM:

Açıklanan nedenlerle 3194 sayılı İmar kanunu’nun 42. maddesi uyarınca 17.650,00 TL idari para cezası verilmesine ilişkin … belediye encümeninin ../../2010 sayılı kararının İPTALİNE ile öncelikle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü kanunu’nun 27. maddesi uyarınca dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar doğacağından YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, ileride avukat tutmam halinde avukatlık giderleriyle yargılama giderlerin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesini istemekteyim.

 

 TARİH                                                                                                                    İSİM İMZA

 

 

EKLER: 1- Dava konusu işlem

            2- Başvurular

            3-Diğer deliller

            5-Emsal kararlar


Kaçak inşaata ruhsat nasıl alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com