Kaçak kat nasıl anlaşılır?
Kaçak kat, yapı ruhsatı alınmadan inşa edilen yapılarda veya ruhsatına aykırı olarak fazladan kat çıkılması durumlarında karşımıza çıkıyor. Peki kaçak kat nasıl anlaşılır? Kaçak kat tespiti nasıl yapılır?
Kaçak kat nasıl anlaşılır?
Kaçak kat, yapı ruhsatı alınmadan inşa edilen yapılarda veya ruhsatına aykırı olarak fazladan kat çıkılması durumlarında karşımıza çıkıyor.
Kaçat kat çıkılmasının imar mevzuatında birtakım cezaları bulunuyor. İmar Kanunu'nun 42.maddesi gereğince inşaatı yapana para cezası verilmesi; Ruhsatsız inşaat hakkında İmar Kanunu'nun 32.maddesi gereğince şu andaki malik adına yıkım kararı alınması; Ruhsatsız inşaat hakkında TCK 184.maddesi gereğince suç duyurusunda bulunulması belediyenin görevleri arasında yer alıyor.
Ruhsatsız binaya sonradan ruhsat alınırsa verilmiş olan yıkım kararı uygulanmıyor. Türk Ceza Kanunu 184.maddesi gereğince ceza davası açılmıyor.
Buna karşın İmar Kanunu'nun 42. maddesine göre verilen idari para cezası kalkmıyor. Peki, kaçak kat nasıl anlaşılır? Kaçak kat nasıl tespit edilir?
Kaçak kat tespiti..
Kaçak kat en kolay ve hızlı bir şekilde yapılan ihbarlar neticesinde tespit ediliyor. İhbarların dışında, inşaat çalışmalarına başlanmış bir yapının kendisinin veya bir katının belediye kayıtlarında olmaması halinde yapının kaçak olduğu tespit edilebiliyor.
İmar Kanunu madde 32 gereğince, ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılıyor ve inşaatın devamına izin veriliyor.
Aksi takdirde, ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil ediliyor.
Kaçak kat ihbarı nereye yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com