28 / 04 / 2024

Kaçak prefabrik ev yapmanın cezası ne kadar?

Kaçak prefabrik ev yapmanın cezası ne kadar?

Kolay kullanımından dolayı tercih edilen bütün prefabrik yapılar için ruhsat izni alınması gerekiyor. Aksi durumda kaçak yapı olan prefabrik evler için ceza kesiliyor.



Beton evlere göre kurulumu hemen yapılan prefabrik evler içinde ruhsat alınması gerekiyor. Duvar, pencere gibi tüm parçaları fabrikada hazırlanan ve inşası için temel kazılması gerekmeyen yapı türleri prefabrik ev olarak tanımlanıyor. Prefabrik yapılar bir ya da iki katlı olarak istenilen metrekare ve oda yerleşim planına göre hazırlanabiliyor.

Prefabrik yapılar, yüksek ısı yalıtımı sağlayan malzemelerden üretiliyor. Böylece dört mevsime de uygun yapılar olarak kulanılabiliyor. Prefabrik evler; yalıtım performansı ile sıcak ya da soğuk tüm iklim bölgelerinde tercih edilen yapılar oarak kuruluyor.

Kaçak prefabrik ev yapmanın cezası ne kadar?

PREFABRİK EV İÇİN İZİN GEREKİR Mİ? 

İkamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik evler de yapı tanımına giriyor. İmar mevzuatında prefabrik konutlar için ayrıca bir istisna olmadığı için, ruhsat istemeyen prefabrik evler bulunmamakta olup bütün prefabrik yapılar için ruhsat izni alınması gerekiyor.

KAÇAK PREFABRİK EV YAPMANIN CEZASI NEDİR?

Kaçak prefabrik ev yapmak, yasal olmayan bir işlemler arasında olduğu için çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalınıyor. 
Bu kapsamda kaçak prefabrik ev yapanlar, 2021 yılı itibariyle 3.000 lira ile 30.000 lira arasında değişen para cezaları ile cezalandırılıyor.

Kaçak prefabrik ev yapmanın cezası ne kadar?

KAÇAK YAPI YAPILIRSA NE OLUR?

Yapı ruhsatına aykırı olarak inşa edilen ya da yapı ruhsatı olmayan yapı için, ilgili belediye ya da il özel yönetimi 3194 sayılı Yasa'nın 32 ve 42. maddeleri çerçevesinde yıkım kararı alma ve yönetsel para cezası uygulama yetkileri bulunuyor. İlgili belediye yahut il özel yönetimi istemi durumunda yıkım, OSB'ce yapılıyor.

PREFABRİK EV İMARSIZ ARSAYA KURULUR MU?

Herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmesi bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Prefabrik ev inşası için izin ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekiyor. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösteriyor.

Fındık ihracatı artıyor! Son dakika fındık fiyatları kaç lira oldu? İl il açıklandı! 

Kredi kartlarında kırmızı alarm! Vatandaş borca battı!

Ada Loft Eryaman'da yüzde 50 peşinatla, 24 ay 0 faiz fırsatı!


Geri Dön