Kent Haberleri

Kaçak yapılar tarım arazilerini yok ediyor! TMMOB'dan acil müdahale çağrısı! 

Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden olan Urfa’da, son senelerde yaşanan hızlı yapılaşma, verimli tarım arazilerinin kaybına neden oluyor. İşte ayrıntılar...

Urfa, Türkiye'nin en büyük tarım alanlarına sahip şehirlerinden biri olmasıyla dikkatleri çekiyor. Son 15 senede Harran Ovası ve Akçakale bölgesinde, köy yerleşik alanı dışında yapılaşan alan, 100 bin dönüme ulaştı. 

Hızlı betonlaşmanın, şehirdeki tarım alanlarının yok olmasına neden olmasından endişe duyuluyor.

Gazete Duvar'dan Fatma Keber'in haberine göre; TMMOB Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, çoğu yapının kaçak olarak inşa edildiğinin altını çizdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Açar, yaşanan durumun altını çizdi ve "Pandemi ve deprem sürecinin ardından halkın bağ evi veya kırsala yerleşme ihtiyacı çoğaldı. Şehrin 20 kilometre çeperine baktığımızda yapılaşma görüyoruz. Bu yapılaşma herhangi bir izne, imara, ruhsata dayanmadan kaçak şekilde yapılıyor ve yöneticilerimiz tarafından siyasi kaygılar sebebiyle göz yumuluyor. Bu noktada yapılması gereken, yapılaşmanın belirli standartlara bağlı şekilde izinlendirilmesi ve ruhsatlandırılmasıdır" ifadelerini kullandı. 

Tarım topraklarının korunması gerektiğini dile getiren Açar, "Toprak Koruma Kurulu, normalde parsel başına bir çiftçi barınağının 75 metrekareyi geçmeyecek şekilde oturmasını gerektiriyor. Fakat çiftçiler izinsiz olarak 75 metrekare yerine 275 metrekarelik yapılar yapıyor ve bu durumda bir yaptırım da uygulanmıyor" dedi. ve yasa gereği tespiti yapılıp cezası kesilip yıkım yapılması gerektiğini, bunun yapılmamasının da gelişi güzel yapılaşmaya neden olduğunu aktardı. 

Açar, tarım topraklarının bölünerek satıldığına ve her tarlaya kaçak yapılar yapıldığına da dikkat çekti. 

Tarım arazilerinin yok olduğunun altını çizen TMMOB Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Açar, son 15 senede Harran Ovası ve Akçakale bölgesinde, köy yerleşik alanı dışında 100 bin dönüm alanın betonlaştığını söyledi. 

"Deprem ve pandemiden sonra binlerce hatta binden fazla kaçak yapı inşa edilmiştir. Şu anda tarım toprakları, 20-30 dönümlük parseller 1 dönümlük parseller şeklinde satılıyor ve tarlalara villa inşa ediliyor. Şu anda tarlaya, villa kent yapan yatırımcılar var ve bunların satışı yapılıyor. işin ilginç tarafı belediye veya kimse bir şey sormuyor, ‘sen burada ne yapıyorsun’ demiyor, müdahale etmiyor" diyen Açar, bu durumun önüne geçilmediği takdirde bölgenin verimli ovalarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirtti. 

QNB Finansbank emekli promosyonu 2024! Başvuranların hesabına maaşa ek tam 15 bin TL yatırılıyor!

Altın kan kaybediyor! 30 Temmuz canlı çeyrek, yarım, tam, gremse ve gram altın fiyatları 2024!

Aile destek ödemesi alanlar dikkat! Aile destek uzatıldı mı? Hesaplara her ay para yatacak mı?