Genel

Kaçak yapılaşma sorunu bina kimlik sistemiyle çözülecek!

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, yaptığı açıklamada binalara asılacak olan kimlikler sayesinde, binalar tamamlandıktan sonra da düzenli olarak yapı denetiminden geçirilebileceğini söyledi.Söz konusu kanuna göre, Yapı Denetimi Hakkında Kanun'a, "Bina kimlik sertifikası" tanımı eklenirken tamamlanan yapıların takibinin kolaylaştırılması için bina kimlik sertifikası uygulaması da getirildi

Yapı denetiminde değişiklik öngören Kanun bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu kanuna göre, Yapı Denetimi Hakkında Kanun'a, "Bina kimlik sertifikası" tanımı eklenirken tamamlanan yapıların takibinin kolaylaştırılması için bina kimlik sertifikası uygulaması da getirildi. Böylece tamamlanmış olan yapıların teknik ve genel bilgilerine, Bakanlık tarafından farklı modüllerde yapılan yetkilendirmelerle hem yapı sahibi ve ilgili vatandaşlarca hem de kamu görevlileri tarafından ulaşılması için binaya Bina Kimlik Sertifikası asılacak.

Bir sene önce deneme amaçlı olarak devreye alınan Bina Kimlik Sisteminde Türkiye genelinde 30 bine yakın binaya da serfika asılmıştı.  Söz konusu bu sistemde her binaya QR kodu ve elektronik çip veriliyor, deprem gibi afetlerde bina bilgilerine ve kat planlarına uzaktan ulaşmak mümkün.

Yasal düzenlemeyle ilgili önemli açıklamalar yapan İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı ve kent plancısı Hüseyin Oflaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sistem ile kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesinin ve depreme dayanıklılık bilgilerinin sağlanmasının hedeflendiğine değindi.

Hüseyin Oflaz yaptığı açıklamada geçmişte kaçak kat çıkılması, kolon kesilmesi gibi binaya mevzuata aykırı müdahaleler sebebiyle afetlerde maddi manevi hasarların artması üzerine bu uygulamanın hayata geçirildiğini söyleyen Oflaz, "Şimdi binaya kimliği asılarak o binanın teknik ve imari anlamda gerçek özellikleri dışardan görülebilecek. O binada ne beton kullanılmış, iskan tarihi nedir, evin yasal büyüklüğü nedir gibi bilgilere erişilebilecek” şeklinde konuştu.

Yapı denetimi ihbarlara bırakılamayacak kadar hayati bir konu

Yaptığı açıklamada söz konusu bu durumun kaçak yapılaşmayı önlerken, yapılardaki aykırılıkların tespiti durumunda evin boşaltılması gibi önlemlerin alınmasının sağlayacağını dile getiren Hüseyin Oflaz, Bu işin takibinin, ihbarlara bırakılamayacak kadar hayati önem taşıdığı uyarısını da yaptı. 

Yaptığı açıklamada 2011 yılı itibariyle 81 şehirde yapı denetim uygulamasının yürürlüğe girdiğine değinen Hüseyin Oflaz, 2011- 2021 yılları arasındaki 10 yıllık süreçte Yapı Denetim Sistemi kapsamında 678 bin yapının denetiminin yapıldığını söyleyrek,  2011 'de yaşanan Van depremi ve sonrasında meydana gelen diğer depremlerde denetlenen yapılarda herhangi bir can kaybının ve yıkımın yaşanmaması yapı denetiminin önemini ortaya çıkardığını söyledi.

"Ancak inşaat aşamasında denetlenen bir yapıya ne yazık ki sonradan mevzuata aykırı müdahaleler olabiliyor." diyen Oflaz, bunun örneğini 2019'da Kartal’da yıkılan binada yaşadıklarını söyleyerek, "Eğer peryodik olarak binalara düzenli yapı denetimleri yapılabilirse, kolon kesilmesi, kaçak kat yapılması gibi binanın emniyetini azaltan uygulamalar tespit edilebilir, afetlerde olası hasarlar önlenebilir." dedi.  

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz yaptığı açıklamada, Bina Kimlik Sisteminin bir başka faydasının da emlak ticaretinde yaşanacağını dile getirerek, “Bina Kimlik Sertifikası ev kiralama ve satışlarında yalan beyanların da önüne geçecek” dedi.
 

Hem kaçak konut yaptılar hem de dava açtılar!

Antalya'nın Kaş ilçesindeki kaçak yapılaşma meclis gündeminde!

Kuşadası Belediyesi kaçak yapılaşmaya izin vermiyor!