Kaçak yapının cezası!
Kaçak olarak tespiti yapılmış olan yapıların sahiplerine ve müteahhitlerine ilişkin bir çok yaptırım söz konusu oluyor. Peki, kaçak yapının yaptırımları neler? İşte, kaçak yapının cezası!
Kaçak yapının cezası!
Kaçak yapı, imar mevzuatına aykırı yapı, yetkili idarelerin bilgisi dışında (ruhsatsız) yapılan ya da imar mevzuatında yer alan uyulması zorunlu kurallara uyulmayarak ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapılar olarak biliniyor.
Kaçak yapılar İmar Kanununun 32. maddesinde, yıkım kararı verilecek yapılar olarak da ifade ediliyor. İmar Kanunu hükümlerine göe,ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan başlanılan veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapılar olarak belirtiliyor.
Bu madde de, imar mevzuatına aykırı olan yapıların yıkılması hükmü yerine “ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı” olan yapıların yıkılacağı hükmü getirilmiş ve buna ilişkin uygulamalar düzenleniyor.
İmar Kanunun 27. maddesinde düzenlenen muhtarlık iznine tabi iken bu izin alınmadan yapımına (inşasına) başlanılan yapılar, imar mevzuatına aykırı yapı kapsamında yer alıyor. Peki, kaçak yapının cezası nedir?
Kaçak olarak tespiti yapılmış olan yapıların sahiplerine ve müteahhitlerine ilişkin bir çok yaptırım söz konusu oluyor. Bu yaptırımlar arasında, hapis cezası ve para cezası yer alıyor.
Ancak bu uygulamalara geçmeden önce, yapının kaçak tespitinin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını isteniyor.
Ruhsata aykırılığın giderilmesi halinde yapı üzerinde ki mühür kaldırılıyor ve yıkım gerçekleşmiyor.
Kaçak yapı ruhsatlandırma dilekçesi!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com