22 / 11 / 2024
fuzul

Kaçkarlar, turistler ve amatör dağcılar için ciddi riskler oluşturabiliyor!

Kaçkarlar, turistler ve amatör dağcılar için ciddi riskler oluşturabiliyor!

Kaçkar Dağı, engebeli ve kayalık arazi yapısı, aniden havanın bozması ve sis yüzünden yörede yürüyüş yapmak isteyen turistler ve amatör dağcılar için ciddi riskler oluşturabiliyor.





Kaçkarlar, engebeli ve kayalık arazi yapısı, aniden havanın bozması ve sis yüzünden yörede yürüyüş yapmak isteyen turistler ve amatör dağcılar için ciddi riskler oluşturabiliyor.


Doğu Karadeniz Dağları'nın en önemli zirveleri arasında yer alan Rize-Artvin sınırlarındaki 3 bin 937 metre yüksekliğindeki Kaçkar Dağı'nın yanı sıra Rize'deki 3 bin 711 metre rakımlı Verçenik Dağı, 3 bin 562 metre rakımlı Bulut Dağı, 3 bin 492 metre yüksekliğindeki Altıparmak Dağı ile Trabzon'daki Zigana Dağı her yıl özellikle yaz aylarında, dağcılık ve trekking meraklıları ile şehrin gürültüsünden uzaklaşıp doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.


Zengin flora ve faunası, tertemiz havası, buz gibi kaynak suları, endemik bitki türleri, yaban hayatı, coşkun akan dereleri, buzul gölleri ve zaman zaman dağların eteğine kümelendiği için denizi anımsatan sisle ortaya çıkan muhteşem manzarası sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin beğenisini toplayan bu dağlar, çoğunlukla kayalık ya da buzlu zeminlerde doğal ve yapay tırmanma tekniklerini uygulayarak görkemli dağ doruklarına ulaşmak isteyen dağcıları cezbediyor.


Bu dağlar arasında ise kaya yapısı, buzulları ve değişken hava yapısı dolayısıyla Türkiye'nin en zor ve tehlikeli parkurlarından olan Kaçkarlar, tırmanış yapmak isteyen amatör dağcılar için keyifli anların yanında çeşitli riskler de oluşturabiliyor. Bu nedenle Kaçkarlar'da tırmanış yapmak isteyenlere, aniden bastıran sis sebebiyle kaybolmamaları ya da yürürken düşüp yaralanmamaları için rehbersiz tırmanış yapmamaları tavsiye ediliyor.


Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaattin Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dağcılığın riskli bir spor olduğunu belirterek, "Dağcılık sporu riskli spor dalları arasında. Onun için dağları, dağcılık tekniğini, dağcılıktaki malzemelerin kullanımını, bakımını, onarımını, pusulayı, yön bulmayı, kaya tutmayı, kayada tırmanmayı ve yürümeyi bilmeden dağlara gitmek büyük risk almak demektir" dedi.


Son yıllarda Türkiye'de doğa sporlarına ve dağcılığa ilginin arttığına işaret eden Karaca,  Doğu Karadeniz'de bu sporların yapıldığı en önemli alanlardan biri olan Kaçkarlar'ın profesyonel dağcıların yanı sıra turistler ile amatör dağcıların da ilgisini çektiğini vurguladı.


Karaca, Kaçkarlar'ın hem doğal güzelliği ile hem dağcılık tekniği açısından zorluk derecelerine göre çok farklı ve  güzel rotalara sahip dağlardan oluştuğunu ifade ederek, "Kaçkarlar'daki tırmanışlarda Karadeniz'in ikliminden kaynaklanan ani hava bozması ya da kapanması, sis, yön kaybetme ile kaya düşmesi gibi olaylarla çok karşılaşıyoruz. Çok kayalık bir alan olduğu için yürüyüşte taş ve kaya düşmesi riskleri yüksek. Kaçkarlar'a tırmanacak kişi taşı tanımıyorsa bu risklerle karşılaşabilir" diye konuştu.


- "İnsanlar doğada özgür olmak istiyor"


Herkesin dağlarda yürüme özgürlüğüne sahip olduğunu, bunu engellemenin yasal olarak da mümkün olmadığını ifade eden Karaca, "Kaçkarlar'da yürüyüş yapanlar herhangi bir riskle karşılaşmamak için bilinçli olmalı. Hata olmadan kaza olmaz. Kaçkarlar'da tırmanış yapmak isteyenler tescilli dağcılık kulüplerimiz ya da Gençlik Hizmetleri ve Spor il müdürlükleri ile bağlantı kurabilirlerse kendilerine gerekli eğitim ve rehber desteği sağlanabilir" dedi.


TDF Başkanı Karaca, insanların dağda özgür olmak istediği için rehber almaktan kaçındığını, bunun da çeşitli riskleri beraberinde getirdiğini ifade ederek, Kaçkarlar'da yürüyüşe çıkanların herhangi bir kaza ile karşılaşmamak için dağcılık eğitimi almış rehber eşliğinde yürümesi gerektiğine işaret etti.


- Güneyden yürüyene manzara, kuzeyden tırmanana kaplıca ödülü


Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz Dağları'nın en önemli zirvelerinden olan ve aktüel buzullaşma ile diğer doğal değerlerin zenginliği açısından dağcılar başta olmak üzere turistler ile bilim insanlarını cezbeden Kaçkarlar,  zirveyi görmek isteyenlere kuzey ve güney olmak üzere iki önemli yürüyüş rotası çiziyor.


Kaçkarlar'da çıkışı kolay olan güney rotasını izleyenler, eğer yörede sis yoksa Doğu Karadeniz Dağları’nın muhteşem görüntüsünü izleyebiliyor. Daha çok deneyimli dağcıların tercih ettiği kuzey rotasını izleyerek zirve yapan dağcılar ise dönüşte yörenin ön önemli turizm merkezlerinden olan Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası'na inip kaplıcalarda dinlenme, yöresel yemeklerden tatma ve konaklama imkanı buluyor.



AA


Geri Dön