28 / 04 / 2024

Kadastro çapı nedir? Kadastro çapı ne işe yarar? Nasıl alınır?

Kadastro çapı nedir? Kadastro çapı ne işe yarar? Nasıl alınır?

Parsel konularında öne çıkan kadastro çapı çok nadir olarak bilinmektedir. Gayrimenkul alanında önemli bir terim olan kadastro çapının ne demek olduğu merak edilmektedir. Peki kadastro çapı nedir, ne işe yarar ve örneği nasıl alınır? İşte kadastro çapı ile ilgili bilinmesi gerekenler…



İMAR ÇAPI VE KADASTRO ÇAPI NEDİR?

İmar çapı, bir arsanın imar planlarına uygun olarak hazırlanan belgedir. Bu belge, arsanın şeklini, konumunu ve yapılış esaslarını detaylı bir şekilde belirler. İmar çapı, yerel yönetimler tarafından düzenlenir ve çeşitli kurallar ve yönetmelikler çerçevesinde oluşturulur. Diğer yandan, kadastro çapı veya kadastro ayırma çapı, imar planı ile düzenleme alanında kalan parsellerin çap hazırlanarak düzenlenmesi işlemidir.

KADASTRO ÇAPI NE İŞE YARAR?

Kadastro çapı, taşınmazın çevresindeki komşu parsellerle sınır doğrultularını, içerdiği veya sınırında bulunan doğal ve yapay yapıları ve taşınmaza ait diğer önemli bilgileri içermektedir. Böylece taşınmazın sınırları belirlenerek farklı kişiler tarafından müdahale edilmesi önlenir. Bu belge, mülkiyet hakkını tespit eder.


Geri Dön