Emlak Terimleri

Kadastro çapı nedir? Kadastro çapı ne işe yarar? Nasıl alınır?

Parsel konularında öne çıkan kadastro çapı çok nadir olarak bilinmektedir. Gayrimenkul alanında önemli bir terim olan kadastro çapının ne demek olduğu merak edilmektedir. Peki kadastro çapı nedir, ne işe yarar ve örneği nasıl alınır? İşte kadastro çapı ile ilgili bilinmesi gerekenler…Bu belge, arsanın şeklini, konumunu ve yapılış esaslarını detaylı bir şekilde belirler

İMAR ÇAPI VE KADASTRO ÇAPI NEDİR?

İmar çapı, bir arsanın imar planlarına uygun olarak hazırlanan belgedir. Bu belge, arsanın şeklini, konumunu ve yapılış esaslarını detaylı bir şekilde belirler. İmar çapı, yerel yönetimler tarafından düzenlenir ve çeşitli kurallar ve yönetmelikler çerçevesinde oluşturulur. Diğer yandan, kadastro çapı veya kadastro ayırma çapı, imar planı ile düzenleme alanında kalan parsellerin çap hazırlanarak düzenlenmesi işlemidir.

KADASTRO ÇAPI NE İŞE YARAR?

Kadastro çapı, taşınmazın çevresindeki komşu parsellerle sınır doğrultularını, içerdiği veya sınırında bulunan doğal ve yapay yapıları ve taşınmaza ait diğer önemli bilgileri içermektedir. Böylece taşınmazın sınırları belirlenerek farklı kişiler tarafından müdahale edilmesi önlenir. Bu belge, mülkiyet hakkını tespit eder.

KADASTRO ÇAPI ÖRNEĞİ

Kadastro çapı, bir taşınmazın tamamını kapsayan yüzölçüm bilgisinin yanı sıra, parselin imar düzenlemesi dışında kalan alanlarını da içeren önemli bir belgedir. Düzenleme alanı içinde yer alan bölgeler için parsel numarası belirtilmez, yalnızca imar planı numaralandırması yapılır. Ancak düzenleme sınırı dışında kalan bölgeler için kadastro adasının son parsel numarasını takip eden numara verilir. Bu şekilde kadastro çapı dışına yer alan her bir parça için ayrı ayrı çap düzenlenmez. Tüm parçalar tek bir çap içinde birleştirilerek gösterilir.

KADASTRO DİLEKÇE NEREYE YAZILIR?

Çap belgesi başvurusu için, taşınmazın konumlandığı yerdeki belediyenin İmar Müdürlüğüne yönelik bir dilekçe hazırlamanız gerekmektedir. Çap belgesi talebinizi içeren dilekçe, hitap kısmında "İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne" şeklinde belirtilmeli ve taşınmazın yer aldığı mahalle, ada ve parsel bilgilerini içermelidir.

KADASTRO ÇAPI NASIL ALINIR?

Kadastro çapının alınması için belediyelerle iletişime geçmek gereklidir. Belediyeler, kadastro çapı başvurularını kabul eder ve çapın onaylanması sürecinde belediye encümeni yetkilidir.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü 202 personel alımı yapıyor! Mülakat yok! Başvurular başladı! Fırsatı kaçırmayın

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tam 11 ilde mülakatsız personel alacak! Kadrolar tek tek belli oldu!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden rekor sayıda personel alımı! Bu kadrolara tam 202 personel alınacak!