30 / 04 / 2024

Kadastro görmeyen yerlerdeki düzenleme işleri!

Kadastro görmeyen yerlerdeki düzenleme işleri!

Kadastro görmeyen yerlerdeki düzenleme işleri nasıl yapılıyor? Kadastro görmeyen yerlerdeki düzenleme işlerini kim yapıyor? Detaylar haberimizde...



Kadastro görmeyen yerlerdeki düzenleme işleri!

Kadastrosu yapılmayan yerlerde arazi ve arsa düzenleme işleri şu şekilde yapılıyor;


1- Halihazır haritanın yapımı ve revizyonunda, mülkiyet sınırları da beraber ölçülerek imar parselasyon planına işleniyor. Halihazır haritalar kadastro haritası teknik niteliğini taşıyor.


2- Tapu kaydına dayalı mülkiyet sınırlarında anlaşmazlık ve bu sınırların çevrelediği alan ile tapu kaydı arasında yanılma sınırını aşan farklar yoksa mal sahiplerinin kabulü halinde, mevcut sınırlar kadastro durumu gibi kabul edilerek tapu haritası yapılabiliyor. Ayrıca bu haritalar imar uygulaması için kullanılıyor.


3- İmar planında belirtilen adaların ve umuma ayrılan yerlerin içinde kalan taşınmaz malların yüz ölçümünün, tapu sicilinde yazılı miktara kadar veya daha az çıkması halinde miktarı yazılı olmayanlar dahil sınırlarda anlaşmazlık yoksa bu yere ait halihazır haritalardan da yararlanılarak ve mahalli kadastro müdürlüklerince bu taşınmaz mallar tapu haritasına bağlanarak arazi ve arsa düzenlemesi yapılabiliyor.


4- Kadastro görmeyen yer içindeki hazine, belediye ve diğer kamu kuruluşlarına ait taşınmaz mallar tapuda kayıtlı olsun veya olmasın talep halinde, yukarıdaki esaslara göre tapu haritasına bağlanabiliyor


5- Mahkeme ilamı ile yapılan tesciller haritaya bağlanmış ise bu haritalardan yararlanılabiliniyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön